четвртак, 23. јул 2015.

Винарија Деспотика-Смедеревска Паланка


Винарија Деспотика је основана са жељом да кроз производњу вина врхунског квалитета, од најбољег грожђа из сопствених винограда, представе српску енолошку традицију и културу. Користећи искуство наслеђено од предака у комбинацији са савременим знањима да свету  показују лепшу страну Србије.


Пошто не могу бити најстарији, највећи, најпознатији … одлучили су, како кажу, да буду најбољи. Знају да је то амбициозно и свесни су изазова и времена у којем то треба да постигну. Али су, исто тако, свесни да поседују винограде, опрему, објекат и људе који ту пројекцију могу да остваре. Рачунају и на подршку истомишљеника и љубитеља доброг домаћег вина који ће се и сами, можда,  препознати у њиховим намерама.


Поштујући принцип да објекат једне винарије одавно више није само производни објекат већ много више од тога, направили су модеран објекат који је функционалан у производном смислу, атрактиван за посетиоце, који  је  репер у окружењу и задовољава еколошке и енергетске захтеве модерног времена.


Хала за ферментацију, пунионица, лабораторија и пратећи простори су урађени према модерним стандардима а посебну атракцију представља музејска поставка, где се може проћи кроз историју винарске Србије од давних дана до данас и где ће се посетиоци упознати са винским регионима Србије, са поступком производње вина и још много других занимљивости.


Како му и име каже и како традиција налаже, подрум је укопан у земљу и у њему се налазе барик сала за одлежавање вина у храстовој буради, простор за сазревање вина у боцама и архива. Дубина укопавања и до 10м испод површине земље гарантује оптималне услове за смештај вина а модерно ентеријерско решење доприноси незаборавном доживљају сваког посетиоца.

Нема коментара: