уторак, 28. јул 2015.

ODPF "Radmilovac", Beograd – Katedra za vino


Da li ste znali da je Beograd, pored Beča, jedini glavni grada u Evropi koji ima svoje vinograde i vinske podrume, u kojima se vina mogu i degustirati?

Tmurno i kišno, subotnje prepodne odvojili smo za posetu ovoj beogradskoj vinariji. Naime, ako krenete samo dvanaest  kilometara  nekadašnjim carigradskim drumom naći ćete se u porodilištu zanimljivih i akademski obrazovanih, a beogradskih vina. Gročansko vinogorje pokriva brdovite predele nad obodima Dunava i proteže se duž plaža nekadašnjeg Panonskog mora. Ovde su vinovu lozu uzgajili još Rimljani. Ta vinska tradicija i danas je živa i zdrava.



Ogledno dobro Radmilovac, nalazi se u sastavu Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Prostire se na 85 hektara, a na 15 se uzgaja čak 360 sorti vinove loze. Sva količina roda grožđa ulazi u njihov vinski podrum, u kome se pravi najkvalitetnije vino i čitava lepeza žestokih alkoholnih pića. Kapacitet podruma je 40 hiljada litara, a godišnje se proizvede oko 8 hiljada litara belog i 12-13 hiljada crvenog vina. Sa zalihama, u podrumu je uvek bar 30 hiljada litara vina, koje se prodaje u Radmilovcu, ako  i u prodavnici u krugu Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, koje ćete lako prepoznati jer je u obliku velikog bureta.

Ovo ogledno dobro uzgaja i drugo voće, poput jabuka, bresaka, kajsija i šljiva, uz primenu najsavremenijih metoda (protivgradna mreža i zalivni sistem). Od bresaka se, takođe, spravlja vino. A od paradajza ukusan i zdrav džem začinjen cimetom, anisom, čilijem ili karanfilićem. Tu je i džem od šljiva sa čokoladom, rumom ili cimetom kao i slatko od besemenog belog grožđa. Radmilovac je igraonica vrednih i talentovanih ljudi.

Tehnolog, Sonja Davidović rekla nam je da značajan deo zasada ODPF "Radmilovac" čini banka gena voćaka i vinove loze, koja se koristi kao izvor genetičkog materijala za poboljšanje raznih osobina voćaka i vinove loze pri kombinovanju genetskih osnova raspoloživih sorata, biotipova i hibrida u procesu stvaranja novih boljih sorata voćaka i vinove loze.

Na ODPF "Radmilovac" stvorene su 23 nove sorte vinove loze (15 stonih i 8 vinskih) i jedna sorta breskve. Priznato je i 8 novih klonova vinove loze, a u postupku priznavanja nalazi se i određen broj novih genotipova trešnje, višnje, kajsije, maline i vinove loze.



Obišli smo i prelepi ribljak, te ovde možete okušati i ribolovačka sreća u lovu na soma i šarana, od kojih pojedini kapitalci premašuju težinu od 10 kilograma. Saznačete i mnogo tog o različitim tehnologijama gajenja riba, načinom mresta, videti robot koji hrani ribe, a kome se može komandovati uz pomoć mobilnog telefona. Centar realizuje projekat "Mali Dunav", na koji je Fakultet posebno ponosan.



Prošli smo i pored  pčelinjaka,  pa se ovde mogu nabaviti i kvalitetni med i proizvodi od  meda. U okviru studenske razmene, dolazili su  i studenti iz inostranstva. Te su, tako, ovde boravili i studenti iz Bordoa, sa Fakulteta za vinarstvo i vinogradarstvo.


Sledila je poseta vinskom podrumu i podrumu sa rakijama, koji su odvojeni, u skladu sa propisima. I vino i rakija su spavali, pa smo gledali što manje da ih uznemiravamo. Samo smo pomilovali vnske bačve i sudove od inoksa.

Enološko pravilo propisuje da se može praviti onoliko vrsta vina koliko se ima sudova, jer svako bure drugačije diše i vino u njemu drugačije sazreva.



Zašli smo i u vinsku arhivu, gde se od 2004. godine arhiviraju vina. Kolekcija broji više od  pet i po hiljada boca. Pojedini od nas su izrazili želju da ih, sa njihovim odobrenjem, utamniče u ovaj vinski hram, kako bi tamo spremili master iz predmeta  „Enologija u praksi“ , ali su bili ljubazno odbijeni.
 

Na kraju smo ih utešli, idejom da nabave manji inoksni sud i instaliraju ga iznad kreveta. Blaženi osmeh na njihovim licima, govorio je sam za sebe.



Ovde se po vrlo povoljnim cenama mogu kupiti točena vina Rajnski rizling i „Studensko crveno“ (kupaža kaberne frana, kaberne sovinjona, gamea i frankovke), kao i čitava paleta vina, rakija, džemova, slatka i meda.

Važna napomena: za kupovinu studenskih vina, nija potreban indeks.

Kao organizaciona jedinica Poljoprivrednog fakulteta, Radmilovac je mesto za obrazovanje, za  naučno-istraživački rad, a mi smo ovde došli na jednodnevnu stručnu praksu, na vinski matine, što je podrazumevalo obilazak vinograda, vinskog podruma i vinske arhive, kao i degustaciju vina na kraju brzopoteznog semestra.



S obzirom na prohladno vreme napolju, ušavši u lepu degustacionu salu, prvo nam je pažnju privukao kamin sa par razgolerilh cepanica.



Naši ljubazni domaćini Sonja Davidović i Mirko Rnjak, već su nam pripremili vina za degustaciju, crni hleb, maslinovo ulje i maslinke.  Celo društvo je bilo lepo  raspoloženo, što je bio sjajan kontrast lošem vemenu koje je vladalo napolju. Pored standardne produkcije belih, roze i crvenih, ovde se prave i neka vina u veoma ograničenim količinama, poput  Sivog i Belog burgundca, Širaza, San Đovezea, Vranca i Prokupca. 

U novembru se tradicionalno obeležava i proslavlja Dan mladog vina, kako je to već uobičajno u Francuskoj. U ovom podrumu spravlja se i radmilovački bermet,  zapravo ovdašnja varijanta čuvenog bermeta, vina u koji se dodaje četrdeset osam biljaka, osam voćnih sokova i propolis.



No, da se vratimo degustaciji, na kojoj smo, u prijatnom ambijentu, sedeći za masivnim drvenim okruglim stolom (vitezovi taninskog reda?) imali tu priliku i čast da probamo sledeća vina:

  •  Mladi šardone 2014, nefiltriran, jedno vrlo zanimljivo vino, sveže, voćno i tipično, koje će tak pokazati svoj pravi potencijal;
  •  Šarmantni rizling „Emeritus“ 2013;
  •  Zavodljivu "Misteriju", 2013, crni burgundac ukrašen sjajnom rubin bojom, kompleksnog mirisa i s tonovima zrele trešnje, džema od šumskog voća i nijansama vanile, koji joj daruje hrastovina starih barik buradi. Vino punog i harmoničnog ukusa, uravnoteženih kiselina i blage oporosti;
  •  Elegantno „Rektorsko“ vino (kaberne sovinjon) 2013;
  •  Svilenkasti „Legat“ (merlo) 2013;
Naši vinski selektori pri kraju vinske utakimice, u igru su uveli i dve rezerve da pojačaju napad:
  •  Rezervu „Rektorsko“, barik, 2011;
  •  Rezervu „Legat“, barik  2011. 


Možete probati i medovinu, gorki liker, jabukovaču, breskovaču, a mi smo ovaj put imali privilegiju da probamo prvoklasan vinjak, koji može stati rame uz rame sa francuskim konjacima, a ima i predivno ime „Gardoš“. Već pomenuti francuski đaci, ispivši ramilovački vinjak, to su i potvrdili, veselo uzviknuvši: „Armanjak!“.



Pa hajde, da na kraju, otkirjemo i "Misteriju"? Kako je i kada ovo ogledno dobro pripalo Poljoprivrednom fakultetu?


Desilo se to 1941. godine, po slovu testamenta darodavca, porodice Vučićević (Radmile i Milana) u kojem doslovno stoji:

“Poljsko imanje, navedeno pod tačkom 3, posle smrti moje žene Radmile ima da pripadne državi, odnosno Poljoprivrednom fakultetu Beogradskog univerziteta, za praktičnu nastavu u svim granama poljoprivrede… Ovo imanje nosiće ime: “Zadužbina Jevrosime, Sime i Milana Vukićevića”,



Poseta Radmilovcu unelo je svetlost u ovaj tmurni subotnji dan. Jedno lepo druženje,  prilikom kojeg smo dosta toga i saznali. Kao i ono osnovno, moj dragi Votsone,  da i Beograd ima svoje vino. I to dobro vino. Ostaje samo da se srdačno zahvalimo ljubaznim domaćinima Sonji Davidović I Mirku Rnjaku i da konstatujemo da ćemo se u Radmilovac sigurno vraćati.

Sa velikim zadovoljstvom!

Нема коментара: