четвртак, 30. јул 2015.

Podrum Radovanović - Krnjevo, Šumadija





Nastavljamo našu turu po šumadijskom vinogorju. Velika ljubav prema vinu i iskrena želja da se nastavi duga porodična tradicija dovela je konačno 1990. godine do sadnje Rajnskog Rizlinga na obnovljenom dedinom vinogradu. Tu počinje istorija zvana mali podrum Radovanović. Na šljunkovitom terenu brdašaca, mali i veliki Golać, na padinama iznad Krnjeva, gde kao u pravoj vazdušnoj banji kruži topao vazduh, zasađeni su vinogradi okrenuti prema jugoistoku gde već vekovima sočni grozdovi upijaju prve zrake jutarnjeg sunca. 
 

I upravo na tom mestu od pamtiveka u porodičnoj tradiciji Radovanovića, od najboljih sorti grožđa proizvodi se vino. Danas, sa oko 22 hektara vinograda i 25 ha kooperacije, proizvodnjom od oko 200 000 boca godišnje, modernom opremljenošću, mladim timom saradnika, brojnim nagradama i priznanjima za vrhunski kvalitet naših vina kako na stranim tako i domaćim takmičenjima, za Podrum Radovanović se može slobodno reći da suvereno vlada srpskim tržištem vina. Iz te tradicije koja se prenosila sa kolena na koleno 1990. godine, nastao je Mali Podrum Radovanović, u kome se iz grozdova sazrelih pod blagim jesenjim suncem, u savremeno opremljenim podrumima proizvode vina zaštićenog geografskog porekla koja su od Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije proglašena vrhunskim.




Krnjevo ima dugu vinogradarsku tradiciju tako da nije čudno što se baš na ovom području nalazi jedna od najčuvenijih srpskih vinarija.


Brda oko Krnjeva su pogodna za razvoj vinove loze. Prvi podaci o vinogradima na ovim terenima potiču još iz 1831.godine. Dobar miks regiona, klimatskih uslova i zemljišta doveli su do toga da se groždje danas odlikuje postotkom šećera od čak 25-26%.

 

Krenuvši iz porodične kuće sa skromnom proizvodnjom vina, čuveni srpski enolog i tehnolog Miodrag Radovanović , kao spoj dugogodišnje porodične tradicije i iskustva stečenog na poziciji menadžera proizvodnje u Navipovom podrumu, započinje istoriju malog Podruma Radovanović.

 

Vinogradi Podruma Radovanović pokrivaju oko 22 ha najkvalitetnije zemlje, a nalaze se na kosim padinama brežuljaka kako bi se obezbedila dobra izloženost suncu.

 

Prefinjenoj aromi i istančanom ukusu vina doprinosi i okolina, sa sebi svojstvenom klimom i geografskim položajem. Svakoj od ovih karakteristika se posvećuje posebna pažnja. Parcele vinograda se posebno tretiraju, u skladu sa osobinama svog podneblja. Ove kombinacije faktora dovele su do bogate vinske palete Podruma Radovanović.

Veliko vino počinje sa parcelom-terroirom, koji mora biti aktivno interpretiran. Tako Podrum Radovanović ima sedam terasa sa različitim klonovima prokupca od kojih planira da pravi vino.
 

Kontinuirano ulaganje u proizvodne kapacitete kao i praćenje inovacija, doveli su do toga da Podrum Radovanović svake godine ima tendenciju rasta, kako u proizvodnji tako i u prodaji. Danas, Podrum Radovanović godišnje proizvede oko 200 000 boca vina. Svojom opremljenošću, obimom poseda, stručnjacima i umešnošću, ne zaostaje za svetski poznatim vinarijama iz Francuske, Španije, Italije.

 

Osim dugogodišnje dominacije na srpskom tržištu, Podrum Radovanović poslednjih godina sve više postaje i izvozno orijentisan ka atraktivnim tržištima Evrope a u planu su i nastupi na tržištima Azije i Amerike.


Sve je to propraćeno mnogobrojnim nagradama i priznanjima na raznim evropskim i svetskim takmičenjima i sajmovima kao rezultat dugogodišnjeg stremljenja ka savršenstvu i jedinstvenosti vina Podruma Radovanović.


 
Podrum Radovanović postaje sinonim za vrhunski Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Rose…

Jednom godišnje ambasadori beru grožđe od kojeg se pravi vino, ono se čuva u zasebnim bačvama, sa potpisima ambasadora, a onda se ono prodaje, a ceo prihod ide domu za nezbrinutu decu. Kada završe berbu, Mija ih odvede i pušta im ploče. Tek da znaju da smo uvek išli ukorak sa evropskim i svetskim tokovima.


 

I kad se penziniše jednog dana, Mija će zadržati manji deo vinograda i opet se upustiti u avanturu zvani Mali podrum Radovanović. Nastaviće ono što oduvek radi da se igra sa vinom i da pravi dobro vino.

 







  
 

Нема коментара: