Nastavljamo
našu turu po šumadijskom vinogorju. Velika ljubav prema vinu i iskrena
želja da se nastavi duga porodična tradicija dovela je konačno 1990.
godine do sadnje Rajnskog Rizlinga na obnovljenom dedinom vinogradu. Tu
počinje istorija zvana mali podrum Radovanović. Na šljunkovitom terenu
brdašaca, mali i veliki Golać, na padinama iznad Krnjeva, gde kao u
pravoj vazdušnoj banji kruži topao vazduh, zasađeni su vinogradi
okrenuti prema jugoistoku gde već vekovima sočni grozdovi upijaju prve
zrake jutarnjeg sunca.
I upravo na tom mestu od pamtiveka u porodičnoj
tradiciji Radovanovića, od najboljih sorti grožđa proizvodi se vino.
Danas, sa oko 22 hektara vinograda i 25 ha kooperacije, proizvodnjom od
oko 200 000 boca godišnje, modernom opremljenošću, mladim timom
saradnika, brojnim nagradama i priznanjima za vrhunski kvalitet naših
vina kako na stranim tako i domaćim takmičenjima, za Podrum Radovanović
se može slobodno reći da suvereno vlada srpskim tržištem vina. Iz te
tradicije koja se prenosila sa kolena na koleno 1990. godine, nastao je
Mali Podrum Radovanović, u kome se iz grozdova sazrelih pod blagim
jesenjim suncem, u savremeno opremljenim podrumima proizvode vina
zaštićenog geografskog porekla koja su od Ministarstva poljoprivrede
Republike Srbije proglašena vrhunskim.
Krnjevo
ima dugu vinogradarsku tradiciju tako da nije čudno što se baš na ovom
području nalazi jedna od najčuvenijih srpskih vinarija.
Brda
oko Krnjeva su pogodna za razvoj vinove loze. Prvi podaci o vinogradima
na ovim terenima potiču još iz 1831.godine. Dobar miks regiona,
klimatskih uslova i zemljišta doveli su do toga da se groždje danas
odlikuje postotkom šećera od čak 25-26%.
Krenuvši
iz porodične kuće sa skromnom proizvodnjom vina, čuveni srpski enolog i
tehnolog Miodrag Radovanović , kao spoj dugogodišnje porodične
tradicije i iskustva stečenog na poziciji menadžera proizvodnje u
Navipovom podrumu, započinje istoriju malog Podruma Radovanović.
Vinogradi
Podruma Radovanović pokrivaju oko 22 ha najkvalitetnije zemlje, a
nalaze se na kosim padinama brežuljaka kako bi se obezbedila dobra
izloženost suncu.
Prefinjenoj
aromi i istančanom ukusu vina doprinosi i okolina, sa sebi svojstvenom
klimom i geografskim položajem. Svakoj od ovih karakteristika se
posvećuje posebna pažnja. Parcele vinograda se posebno tretiraju, u
skladu sa osobinama svog podneblja. Ove kombinacije faktora dovele su do
bogate vinske palete Podruma Radovanović.
Veliko
vino počinje sa parcelom-terroirom, koji mora biti aktivno
interpretiran. Tako Podrum Radovanović ima sedam terasa sa različitim
klonovima prokupca od kojih planira da pravi vino.
Kontinuirano
ulaganje u proizvodne kapacitete kao i praćenje inovacija, doveli su do
toga da Podrum Radovanović svake godine ima tendenciju rasta, kako u
proizvodnji tako i u prodaji. Danas, Podrum Radovanović godišnje
proizvede oko 200 000 boca vina. Svojom opremljenošću, obimom poseda,
stručnjacima i umešnošću, ne zaostaje za svetski poznatim vinarijama iz
Francuske, Španije, Italije.
Osim
dugogodišnje dominacije na srpskom tržištu, Podrum Radovanović
poslednjih godina sve više postaje i izvozno orijentisan ka atraktivnim
tržištima Evrope a u planu su i nastupi na tržištima Azije i Amerike.
Sve
je to propraćeno mnogobrojnim nagradama i priznanjima na raznim
evropskim i svetskim takmičenjima i sajmovima kao rezultat dugogodišnjeg
stremljenja ka savršenstvu i jedinstvenosti vina Podruma Radovanović.
Podrum Radovanović postaje sinonim za vrhunski Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Rose…
Jednom
godišnje ambasadori beru grožđe od kojeg se pravi vino, ono se čuva u
zasebnim bačvama, sa potpisima ambasadora, a onda se ono prodaje, a ceo
prihod ide domu za nezbrinutu decu. Kada završe berbu, Mija ih odvede i
pušta im ploče. Tek da znaju da smo uvek išli ukorak sa evropskim i
svetskim tokovima.
I
kad se penziniše jednog dana, Mija će zadržati manji deo vinograda i
opet se upustiti u avanturu zvani Mali podrum Radovanović. Nastaviće ono
što oduvek radi da se igra sa vinom i da pravi dobro vino.
Нема коментара:
Постави коментар