четвртак, 23. јул 2015.

Vinarija Belo Brdo - Čerević, Fruška Gora



Na Fruškoj Gori, samo na petnaestak kilometara od Novog Sada smestila se vinarija Belo Brdo i vinogradi u kojima Aleksandar Zeremski  čini čuda. Pravi sjajna vina, igrajući se, kalko on sam tvrdi. Ko je probao zna, ko nije šta čeka??? Pravac Čerević ili prvo mesto gde ima vina s etiketom Belo Brdo.

 


Ušavši u priču s vinima kao njihov prodavac, u jednom trenutku, je shvatio da to ne zadovoljava njegove ambicije. Što da prodaje tuđe, a ne svoje. I Igrao se, zaigarao, ali s jasnom vizijom. S jasnim planom i bez oklevanj ai dvoumljenja. Birao je vrlo smišljeno mikro teroar, klonove i podloge. Priča o tome, više je mitska i liči na legendu. Kada mu je, ko s nebesa rečeno, ovde zasadi svoje vinograde. A sadićeš to i to. I tako i bi!

Priča o Belom Brdu počinje 2007. godine, na sam dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vinogradara. Slučajnost ili ipak ne, tek taj datum se vezuje za zasnivanje vinograda na Belom Brdu, podno Fruške Gore, tačnije, na severnoj padini koja se lagano spušta prema Dunavu. Na površini od 15 ha, pažljivo je rasporedjeno devet sorti vinove loze, tri bele i šest crvenih. Broj sunčanih sati, lagani vetar koji neprestano duva, sastav zemljišta koji je idealan za ovu kulturu, položaj i refleksija Dunava, stvaraju uslove koji daju jedinstven kvalitet i specifičnost koji se lako prepoznaju.

Vinarija, koja je nazvana po brdu sa kojeg potiče groždje, osnovana je 2010. godine, upravo u vreme kada vinograd počinje da daje ozbiljniji rod. Nalazi se na samom ulazu u Čerević, kapaciteta je 100 000 litara (140 000 boca). Od belih vina  tu su  Chardonnay, Riesling i Sauvignon Blanc, a od crvenih Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot, Cabernet Franc, Petit Verdot i Marselan.

Bračni par Zeremski  opredelio se, od početka,  za proizvodnju vrhunskih vina, uz primenu vrhunske opreme i tehnologije, što je bila garancija da će vina biti baš onakva kakva su zamislili. Puna, aromatična, sveža, posebna.


A glas o njima širio se od uva do uva, pa je “Belo Brdo“ sticalo sve veći broj simpatizera i uživalaca. A  svaki vinoljubac zna kakvo je sladostrašćše kada se na tržištu nađe nešto novo, što ti se opasno sviđa.  

Vinarija se opredelila da svake godine u zavisnosti od berbe izbaci na tržište vino kuće, pod imenom "Alma mons" .  Sada je u planu i bela verzija "Alma monsa"

A šta o ovom, verovatno, najpopularnijemo vinu vinarije kaže sam Aleksandar Zeremski:


„Alma Mons je za veoma kratko vreme postalo sinonim za vinariju Belo Brdo. To je vino u kome se ogleda teroar na kome odrasta, a ne tehnologija koja ga usavršava.

Kako ga ja vidim?

Kao onaj mali osmeh koji, posle nekog dobrog saznanja, nekog snažnog osećaja zadovoljstva, zaigra na uglu usana. To je za mene uspeh, to je Alma Mons!'“

A za one, retke, neupućene,  šta je u stvari „Alma Mons“?

To je alhemičarska kupaža Cabernet Sauvignona, Marselina, Merlota, Petit Verdota i Cabernet Franca. Lek protiv lošeg raspoloženja ili za potcrtavanje dobrog.

A kada dođete kod Saleta u vinariju otići će do bureta, sipati vam vino, a kada ga pitate šta to pijete, on će samo s osmem reći: „Probaj!“


Evo već drugu godinu zaredom iz Beča se vraća s pregršt medalja; na ovogodišnjem Internacional Wine Challenge AWC Vienna 2014 Vinarija Belo Brdo osvojila je rekordnih 13 medalja!

Нема коментара: