уторак, 28. јул 2015.

Vinarija Dibonis, Palić, Subotica



 Subotička regija je već od drevnih vremena poznato vinogradarsko područje.  Vinogradi  Vinarije Dibonis prostiru se na lokaciji gde usled toplote sunca, kišne kapi i plodne zemlje rađa se grožđe vrhunskog kvaliteta.

 


Laslo Boni, vlasnik vinarije DiBonis, poreklom je iz vinarskog kraja Baranje u Hrvatskoj, gde su njegovi roditelji imali vinograde i podrum. Predstavnik je četvrte generacije koja se bavi vinarstvom. DiBonis priča se ne završava ovde. Sinovi su kao peta  generacija je aktivno uključeni u sve segmente vinogradarsko-vinarskog poslova. Jedan od najuspešnijih privatnika u Subotici, Laslo Boni, zaljubio se u širaz već pri prvom susretu s tom jedinstvenom sortom grožđa koja poreklo vodi iz postojbine vina Mesopotamije. Obećao je sebi  da će ga uzgajaiti na čuvenom palićkom pesku i pored odvraćanja stručnjaka koji su ga podsećali da širaz voli topliju klimu i drugačije uslove. Jedan od njih, naš poznati enolog i moj drug, čak se zarekao da će, ako Laslo ostvari plan, pojesti svoju diplomu. Ne znamo da li je održao svoje obećanje, ali je Boni uspeo da dokaže da ova sorta grožđa, koja nosi ime po drevnom persijskom gradu, ima potencijale i na severu Vojvodine, Paliću.


Prva loza Vinarije DiBonis je zasađena 2004.godine. Osim širaza, na oko četiri hektara vinograda Boni je posadio i čokote drugih crvenih (Pino Noar, Merlo, Kaberne Fran,  Kaberne Sovinjon, Vranac, Frankovku) i belih sorti grožđa (Sovinjon, Šardone, Muskat Otonel). S obzirom da je Subotica među vodećim gradovima po broju sunčanih dana, crne sorte veoma lepo sazrevaju, pogotovo  Širaz, koje je jedna nova i retko uzgajana sorta na našim prostorima. 


 

 Prve godine zasađeno je 20.000 čokota, druge 10.000, a treće još 3.000. Osobenost Bonijevih vinograda jeste to što se na hektaru nalazi dvostruko više čokota nego u klasičnoj sadnji, gde ih ima oko tri i po hiljade. Prinosi su kontrolisani, tako da na jednom čokotu ne sme da bude više roda od jednog i po kilograma jer se time postiže vrhunski kvalitet. Međutim, Boni će i dalje kupovati crno grožđe iz Makedonije i belo iz Mađarske, pošto klimatski uslovi na Paliću nisu idealni za neke sorte od kojih vinarija Dibonis želi da proizvodi vino. Kako eli da vino proizvodi samo od najkvalitetnijeg grožđa, Boni neće povećavati zasade i zaustaviće se na proizvodnji od 200.000 litara vina.



Naziv vinarije i etiketa vina Dibonis, Laslo Boni izveo je iz kombinacije svog prezimena, imena boga vina Dionisa i latinske reči bono, što znači dobro.

Restoran Širaz još je jedan ostvareni san Lasla Bonija. U restoranu se služe vina sa svih kontinenata, uz specijalitete mađarske kuhinje, ali ono što ga izdvaja od ostalih restorana u Srbiji jeste posedovanje vinskog trezora, gde zainteresovani građani mogu da čuvaju svoja vina koja za to zahtevaju određene uslove. U osnivanju je viteški vinski red širaz i festival koji će biti održavan u Subotici, a u planu je i otvaranje škole za somelijere, jer kraj koji hoće da razvija turizam mora imati stručnjake za slaganje hrane i pića.oslovanja. Na brojnim domaćim i inostranim sajmovima i festivalima, Vinarija DiBonis osvojila je veliki broj priznanja i nagrada za kvalitet.


U ovom kraju u okviru salaša sastavni deo su i vinogradi, jer je Subotičko-Horgoška peščara od davnina poznato vinogradarsko područje. Prateći tradiciju  predaka, pre nekoliko godina Vinarija Dibonis je kupili salaš sa vinogradom. Salaš se nalazi u ataru naselja Radanovac, u neposrednoj blizini Subotice. Pored postojeće kućice i pomoćnih objekata sagrađena je jurta, starinska puruna, kotlić, roštilj, terasa, kao i vidikovac sa kojeg se vidi ceo vinograd i koji upotpunuje svojevrstan doživljaj mirnog ambijenta tipičnog vojvođanskog salaša.


Gostima se pored standardne degustacije vina i rakije nude i gastronomski specijaliteti karakteristični za ovo podneblje. U vreme sezone grožđa organizuje se i berbu gožđa, uz preradu grožđa sa starim alatkama.


Sadašnji izgled Vinarija DiBonis je dobila 2008. godine. Savremena tehnologija u proizvodnji vina, koja se pretežno koristi na Novom Zelandu, Australiji, Južnoafričkoj Republici, Čileu, Argentini i naziva se tehnologijom novog vinskog sveta, primenjuje se i u Vinariji DiBonis i kombinuje sa prirodnim pogodnostima područja. Odatle potiče specifičnost ukusa i bukea vina Dibonis.


Vinarija ima posebnu prostoriju u kojoj se proizvodi reduktivno vino, dok u barik prostoriji u buradima od američkog i mađarskog hrasta, crveno vino odležava dve godine, i nakon toga se flašira. Vinarija Dibonis je specifična i po proizvodni Ajsvajna, desertnog belog vina.

Strast prema vinu je izraz koji opisuje težnju Vinarije Dibonis prema stvaranju visokokvalitetnog vina. Koristeći prirodu u kombinaciji sa savremenom tehnologijom, DiBonis Winery nastoji da što širu publiku upozna sa svojom ponudom jedinstvenih i kvalitetnih vina.

 




Нема коментара: