уторак, 27. октобар 2015.

Trijumf u Bergamu





Igrale se delije nasred zemlje Lombardije! 


Na 11-tom po redu Međunarodnom enološkom takmičenju „Svetske emocije: Merlo i kaberne zajedno“ („Emozioni del Mondo: Merlot e cabernet insieme“) održanom od 15.-17. oktobra 2015. godine u Bergamu srpska vina su postigla izuzetan uspeh! 

Bergamo se nalazi u italijanskoj pokrajni Lombardiji i udaljen je 40 kilometara od Milana, a 30 od čuvenog jezera Komo. Grad sa 121 hiljada duša. Ovaj prelepi italijanski grad, koji su osnovali Kelti, poznat je po svom izuzetno dobro očuvanom gradskom jezgru, koje se kao anđeo-čuvar nadvilo nad savremenim delom grada. Odatle se pruža prelepa panorama na grad i okolinu.



U  Bergamu se nalazi čuveni muzej umetnosti Akademija Karara (Accademia Carrara di Belle Arti Bergamo). Sasvim dovoljno za jednu ovako veliku vinsku feštu. A da li su i karte iz čuvenog špila tarot-karata, koje je u XV veku, minijaturama oslikao Bonificio Bembo, za vojvodu od Milana, mogle da otkriju rezulate ovog vinskog takmičenja? Pominju se u Zamku ukrštenih sudbina, Itala Kalvina, a čuvaju u ovdašnjoj Akademiji.


Ova vinska manifestacija koju tradicionalno organizuje vinski konzorcijum (klaster) „Consorzio Tutela Valcalepio“ pred 79 sudija svrstanih u sedam komisija iz 24 zemalja (42 strana i 37 iz Italije) iznela je 203 vinskih uzoraka merloa i kabernea iz 17 zemalja starog i novog sveta. Sudije su stigle sa svih krajeva zemaljske kugle; od Japana i Kube, do Velike Britanije i Perua. Iz Bordoa, sa ondašnjeg fakulteta je pristigao čuveni profesor Alan Bertan (Alain Bertrand). Među tih 79 sudija bila su i tri „naše gore lista“: dr Marina Bogićević, Mirko Rnjak i Nikola Biorčević. 


Srbiju su na ovom međunarodnom takmičenju predstavljale tri vinarije i to sve tri šumadijske: Aleksandrović, Jeremić, Radovanović.  Mnogo manje nego prošle godine, kada su četiri srpske vinarije poslale 18 uzoraka, a Srbija osvojila šest zlata. Znači, početak nije mnogo obećavao... Takmičenje je održano, u petak, 16. oktobra, u mestu Serijato (Seriate), tri kilometara udaljenom od Bergama. Domišljati Italijani svake godine menjaju mesto gde se vina ocenjuju. Ovogodišnje vinske „emocije“ podeljene su u predivnoj vili Beti Ambiveri

Ova vila nosi ime po izuzetnoj ženi (1888.-1962.), iz porodice koja je vilu i podigla, a koja je ostavila značajnog traga u istoriji  mesta, pre svega baveći se humanitarnim radom, ali i aktivnim učešćem u italijanskim partizanskim jedinicama tokom II svetskog rata. Bilo je organizovano i turističko razgledanje vile uz pratnju stručnog vodiča. Posetioci su mogli da pogledaju velelepnu biblioteku sa 3.200 tomova na ruskom jeziku, vizantijsku kapelu i vrt vile. Takođe, organizovana je poseta dvema vinarijama iz DOC rejona Valcelepio (Lombardija je podeljena na 13 rejona).

 

  •    Serano Magri-vinarija u, zasad neobnovljenom,  dvorcu, ponosi se crnim muskatom od kojeg prave i penušavac,  
  • Il Cioresso in Scanzorosciate-moderna vinarija sa sveobuhvatnom ponudom vina i hrane, vinskog turizma, opremljena apartmanima. Pored zanimljivih vina nude i maslinovo ulje, džemovie i med...
Dan ranije u samom Bergamu, na Danteovom trgu u 19 časova u Domusu organizovan je „happy hour“.


Žiri je dodelio 57 zlatnu i samo jednu veliku zlatnu medalju. 

Ispostavilo se je ovo bio potpuni trijumf srpskih vina! 

Šumadijski Blitzkrieg!

Tu jedinu veliku zlatnu medalju, u snažnoj konkurenciji od 203 uzoraka dobio je

Kaberne Sovinjon Rezerva (2012),  Podruma Radovanović!





  
Dugo se u Srbiji krčkalo, preciznije rečeno vinifikovalo i formirala kritična masa koja će iznedriti ovakva vrhunska vina. Na ovoj smotri, kao ubedljivo najbolje vino, pokazalo se jedno srpsko vino, a zlatnim odličjima okitili smo se za jedno manje od vinske velesile Francuske!


Kandidat za masona prolazi kroz više iskušenja. Takozvano "četvrto putovanje" podrazumeva test "čaše i gorčine". Kandidatu se daje sladak napitak, a onda zameni gorkim. Srpske vinarije na ovogodišnjem „Emozioni del Mondo: Merlot e cabernet insieme“ ispile su, na iskap, slasne čaše pobede. Strpljivost, predani rad i upornost su se konačno isplatile!

 

Zlato su dobili vinari iz sledećih zemlaja: 

Italije (32), Hrvatske (6), Francuske (4), Izraela (3), Turske (3) Malte (3) , Rumunije (2), Čilea (1), Mađarske (1), Slovenije (1), Slovačke (1). 

Prijatno iznenađenje je priredio Izrael sa sjajnim kaberneom Teperberg 1870 Silver Cabernet Sauvignon, Judean Hills.

Sve tri srpske vinarije koje su se pojavila na ovom prestižnom takmičenju su se „pozlatile“ i to:
    
  • Fran Kaberne Sovinjon Podruma Radovanović (2013),  
  • Regent (2012), Vinarije Aleksandrović,  
  • Kanon (2012) Podruma Jeremić.

  




I novinari su, da ne džabalebare dodelili 15 nagrada "Premio della stampa". I znate šta?



I oni su nagradili vino Podruma Radovanović! Za Kaberne Sovinjon Rezerva (2012). 


 Ostale novinarske nagrade nagrade otišle su  u sledeće zemlje:
Argentinu, Čile, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Izrael, Italiju, Maltu, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španju, Tursku i Mađarsku.

Nedelja, 17. oktobar bila je predviđena za konferenciju koja je održana u mestu za lomljenje jezika Scanzorosciate, pokaj Bergama, u tamošnoj sali opštine. Zajednički imenitelj predavanja bio je „Teritorija kao identitet: Pejzaž, potrošnja i očuvanje“ (Territory as Identity: Landscape Consumption and Conservation”). Tamo su i proglašeni pobednici, to jest dobitnici medalja.

Predavanje su započellli jedan Francuz i dva Italijana: Danielle Cornot, Ruggero Mazzilli i Sergio Cantoni. Alan Bertran održao je predavanje na temu „Izbor grožđa, ekstrakcija, fermentacija u Bordou“. Predsednik Nezavisnog ruskog kluba Vladimir Capelik upoznao je okupljene sa „Drevnim ruskim vinima“. Rusija je počela da proizvodi vino krajem XIX  veka u vinarijama koje je osnovao knez Lav Goljicin. Ta tradicija je prekinuta posle sovjetske revolucije, ali se od kraha sovjetsnog projekta obnavlja. Predavanje se baziralo na  autohtonim ruskim sortama. Nažalost, nije bilo vina za probu. Rusi sve popiju. Veliko je to i žedno tržište. Perspektivno za sve potencijalne izvoznike vina. 

 

Degustacija svih pobedničkih vina održana je u ogromnom tržnom centur Oriocenter, prekoputa aerodroma Orio al Serio. Prošle godine u u prelepom zdanju banke u Bergamu. Oricenter je  ogromni šoping mol (jedan od najvećih i najpoznatijih u Evropi) dužine dva kilometra, na tri etaže, autoput ga deli od aerodroma. Ali zato je, sa njim, spojen podzemnim prolazom. Sa dvesta prodavnica i više od deset milona posetilaca godišnje ovo impozatno zdanje, cilj je mnogih neizlečenih kupoholičara. Koji su, ovom prilikom, mogli da, uz simboličnu nadoknadu, uživaju u svetu kabernea i merloa!


Čestitam dobitnicima na zasluženim nagradama, a svim vinarima poručujem da ih na 12. takmičenju bude što više i da nas opet obraduju nagradama. Još većim brojem! Pa da se nađemo na terasi Starog dvora da proslavimo. Ili bar u nekoj vinoteci!


 
A ako se pitate šta se dalje dešavalo sa našim vinskim sudijama, izgleda sa su se malko zagubili, u blizini Udina, u  jednoj od najpoznatijih destilerija na svetu, a u Italiji svakako najpoznatijoj, Nonino, gde su uživali u Grappi.



Fotografije:  Mirko Rnjak, Nikola Biorčević, FB


Нема коментара: