петак, 16. октобар 2015.

Vinski vremeplov


Wine Jour vas vremenskom vinskom mašinom vodi u daleku 1931. godinu. 
Šta su vinari tada radili i kako su se šegačili? 
Kakve su vinske manifestacije organizovali?




Prenosimo poučan članak iz dnevnih novina Vreme, broj 24. septembar 1931. godine, rubrika Beogradske slike:


 Pijmo, braćo, pijmo u interesu privrede


Nikada se više nije slilo vode iz neba na našu zemlju nego kad su naši vinari držali svoj kongres. Ovo je potpuno u duhu naše vinogradarske industrije, koja je bila uvek u prijateljskim odnosima sa vodom. Nije, dakle, ni čudo što je i jačina vinarskog kongresa znatno razblažena vodom te je i sama rezolucija dobila nekako vodnjikav karakter.


 Prvobitno, pak stilizacija vinarske rezolucije, čija se jačina ceni preko 50 gradi, glasila je ovako:

Rezolucija



Doneta na kongresu vinara i vinogradara septembra 1931. godine u Beogradu:

Kongres vinara i vinogradara konstatuje da su cene njihovih produkata veoma nisko pale. Porcija grožđa po beogradskim restoranima prodaje se po bednu cenu od 8 dinara. Litar vina se spustio na 20 dinara a špricer sa veštačkom kiselom vodom srozao se na na 4 dinara. Usled ovako teških prilka proizvođači vina umoljavaju nadlažne faktore za sledeće mere:

1)  Da se domaće vino proglasi za nacionalno piće. Svaki nacionalno svestan građanin dužan je piti domaće vino. Nacionalna svest je potrebna samo u početku. U toku pijenja svest se postepeno gubi, ali to ništa ne mari. U koliko se više gubi svest u toliko više dobija narodna privreda. 

2) Da pijenje vina bude obavezno za svakog punoletnog građanina. Pre no što pođe sa posla kući svaki građanin je dužan da svrati bar u jednu kafanu, na čašu, dve- tri vina. Ako ej tužan on će na taj način ublažiti svoju tugu a istovremeno i akutnu vinsku krizu

3) Da po izlasku iz kafane svaki građanin koji se odužio svojoj savesti, a takođe i kafeđiji, ima pravo na neograničeno pevanje po svima ulicama. Niko nema prava opominjati one koji su svesno ispunili svoju nacionalnu dužnost.


4) Da se voda kao piće izbaci iz svih kafana i restorana. Ako izvesni gost u kafani zatraži  čašu vode kao piće sopstvenik i prisutni dužni su da ga odmah vežu i odvedu prvoj vlasti, koja će smesta preduzeti isleđenje. Ova mera važi i za sve one neprijatelje narodne privrede, koji pokušaju da odu trezni kući. 

5) Da se svakom dozvoli na ime umivanja, kupanja, pranja veša, sudova i zuba maksimum 16 litara vode dnevno. Višak od ove potrošnje vode ima se smatrati da je zloupotrebljen za piće te se opterećuje, porezom, trošarinom, kaldrminom, banovskim i opštinskim taksama i kaznom za upotrebu nedozvoljenih pića. 

6) Da se iz sviju udžbenika hemije izbaci onaj odeljak, koji govori o vodi i njenim korisnim osobinama.


7) Da bebe, koje navrše 8 meseca moraju dobijati svakog dana po jednu cuclicu prirodne, domaće  šire, kako bi se još od malena privikavale na pomaganje domaće privrede.

8) Da vojnici u mesto vode dobijaju vino. Ratno iskustvo je poklazalo da vino podiže moral. Po sebi se razume da uvođenjem vina u vojsku iz egzercirne službe otpada stav „mirno“ i „ravnanje“. 

9) Da se Ameriki objavi rat ako ne ukine „suvi režim“ i ne počne da uvozi naša vina. 


10) Da se svi apstinenti proglase za antinacionalne elemente.

11) Da se zabrani po varošima i selima podizanje spomen-česmi, koje ubijaju vinsku privredu. U mesto njih svesni dobrotvori podizaće spomen-podrume. 

12) Da se zabrani produkcija veštačkog sirćeta, pošto znatan deo domaćeg vina ima sve osobine pravog sirćeta. 


 13) Da Društvo za zaštitu životina uputi apel: da se vino daje i sirotim životinjama. Setimo se samo duševnosti Kraljevića Marka:

„Vino pije Kraljeviću Marko,,
Pola pije pola Šarcu daje.“


14) Da se čuvena pesma Đure Jakšića „Padajte braćo“ prepeva u sledeće stihove:

„Padajte braćo!
— herojima palim pod astal —
Padajte braćo, plin’te u vinu!
Ostav’te brige, nek gori plam!
Bacajte pune u grlo čaše!
Ogres’te sa sebe značke i sram!“


15) Da Narodno pozorište, u interesu svog uspeha uvede obavezno pijenje vina za sve svoje članove. Sadašnja kriza pozorišne umetnosti nastala je poglavito otuda što glumci igraju trezni.

16) Da se na pričešću ne daje samo kašičica nego bar jedna čaša vina. Isto tako mladence na venčanju, u mesto samo da srknu vino, moraju popiti celu čašu na iskap. Posle toga biće mnogo lakše iznuditi mladoženji pristanak na brak.
BANDIM



Zabave

BERBA GROŽĐA U UMETNIČKOM PAVILJONU


Akcioni odbor Udruženja prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić“ došao je na orginalnu ideju da u Umetničkom paviljonu priredi jednu naročitu umetničko idiličnu manifestaciju. Na dan 26. o.m., u subotu, u devet i po časova uveče, u Paviljonu će se otvoriti za publiku koja plati ulaznicu, velika berba grožđa. Berba je jedna od glavnih atrakcionih tačaka umetničkog večera što ga „Cvijeta“ priređuje na ovaj dan. Sem toga u programu je lutrija u kojoj će zgoditci biti vino i voće. Za ovo veče neće biti naročitih pozivnica, niti je potrebno naročito odelo.



Нема коментара: