четвртак, 25. фебруар 2016.

7. Međunarodni sajam vina – BEOWINE- ista meta isto odstojanje




 
BEOWINE Sajam vina, po sedmi put zaredom opet je privukao mnogobrojne ljubitelje Bahusovog čarobnog omamljivog napitka. Čini se da je ponuda bila skromnije nego ranije i sa jakom rakijskom opozicijom, ali teška su vremena, pa im ne treba zameriti. Župljani su izgleda postali najveći ljubitelji baš ove manifestacije, jer su se pojavili združeni i nikad brojniji, kako bi srpska politička opozicija samo mogla da priželjkuje. Kad smo još kod izbora, od vina imali je šta da se izabere i probere. 


 
Po brojnosti su se izdvojili i vinari sa Kosova i Metohije (Dečanska vinica, Vinarija Antić, Vinarija Đuričić, Vinica Petrović, Vinarija Manitašević, Vinarija Brkić), Šumadinci (Zadužbina, Aleksandrović, Radovanović, Stari hrast, Rogan, Despotika), vinari iz Srpske (Tvrdoš, Vukoje...), Hrvatske (Zagreb, Ilok, Osijek, Erdut) Vinarija Jokić. Plavac mali je izazivao delirijum njegovih ljubitelja, među koje ubrajam i sebe. Svoju vinsku ponudu izložile su i vinarije: Do kraja sveta, Aleksić, Mačkov podrum, Kovačević, Jović, Dibonis, Zvonko Bogdan, Trivanović, Toplički vinogradi, vinarije iz Lazarevca... Na Sajmu su mesto pronašli i par renomiranih proizvođača delikatesa, meza, bez kojih se i ne može zamisliti normalna konzumacija vina. Zainteresovani su mogli ono što im se dopadne, uz adekvatnu feničansku nadoknadu da bespovratno ponesu kući. 


Pokazalo se, po zna koji put da je odabir hale (2b) za ovu manifestaciju njegova najveća mana. Jednostavno, kada krenete po Sajmu turizma, morate proći i kroz izložbeni prostor Beowine-a sa velikim torbama i rancima namenjenim (za neupućene) prikupljanju turističkih publikacija. Time pravite nepotrebnu gužvu i ometate vinopije u njihovim ritualima. Ali, zaobilazni put je duži i iziskuje višak uloženog rada, tako da ga retko ko praktikuje. Još je gore za vikend, kad se sjuri stampedo oslobođenog radnog naroda, pa se vinskim štandovima i ne može prići. To je nateralo pojedine izlagače da eskiviraju tu gužvu, što im i ne treba preterano zameriti. 


Posebno je bio zanimljiv prateći program na kojem se diskutovalo kako što lepše upakovati vino, kako organizovati vinske festivale, kako upariviti čokolade sa vinima i sa rakijom (Vinarija Dibonis i Reel Chocolate). Na poslednju radionicu, sam nažalost dobrano zakasnio, ali su mi jataci besedili da je bila odlična, što i ne sumnjam. Mačkov podrum nas je upoznao sa novim etiketama. Vinska ilegala sa pozadinom vinskih festivala. Uručene su nagrada pobednicima takmičenja „Beowine Challnege Cup“.




Нема коментара: