четвртак, 25. фебруар 2016.

Vinska ilegala: Zašto se petljamo sa organizacijom vinskih festivala?




U subotu tačno u podne u okviru Pratećeg progama ovogodišnjeg Beowine sajma Vinska ilegala je održala  kraći diskus na temu „Pozadina organizacije vinskih festivala“. U sali bez posebnog dekora i primamljivih mamaca za publiku okupljenim zainteresovanim građanima pokušala je da objasni zašto se time bave i šta hoće da postignu. 

Zašto ne naplaćuju vinarima, bar do 2027 godine? Da li to utiče da se pojedini vinari ponašaju nonšalatno (pošto nisu odrešili kesu) i jednostavno se ne pojave?  Govorili su o ideji vodilji da veći i već afirmisani vinari „povuku“ još „nejake“ kolege i daju im zamajac, vetar u leđa.

Ovu revolucionarnu ideju sproveli su (smo) u delo na prvom festivalu nesrećno nazvanim „Melodije vina“. Nešto što sada veoma uspešno radi Udruženje vinara Šumadije. 

Vratili su se na mesto zločina i napravili drugi festival. 

Treći su dislocirali u prostor Ciglane-Kluba ljubitelja teške industrije po vremenu koje je odgovoaralo mojoj predstavi Biblijskog potopa.

Na dosadašnja tri festivala + Special LEILA Edition predstavili su dosta vinara iz zemlje i regiona, te će, kako neko pametano primeti: 

„Sad vas vući za ruku da se kod vas pojave,  to je postala stvar prestiža!“

 
Neke vinarije koje su se pojavile na festivalima u organizaciji Vinske ilegale tu su se i proslavile, poput Bjelice i Chichateau. Pojavili se neki zanimljivo-intrigantni poput Pušeljina Garaž Vinarije. 

Izneli su svoju ideju inspirisanu pesmom EKV o 5827 ljudi sa dignutim čašama ne nekom beogradskom trgu. Nemaju ništa protiv da se istovremeno vinoljupci okupe i u drugim gradovima Srbije. Da se svetu pošalje slika o vinskoj Srbiji! I lomi se kristal!


Na pitanje šta ih razlikuje od sličnih vinskih manifestacija, osim neprofitabilnosti, odgovaraju to što (preko vinara) dele nagrade svojim posetiocima i što gledaju da svaki festival oplemene nekim umetničkim činom.


Najbolje pitanje postavio je Tomislav Ivanović (Vinopedija- Vinopedia.rs -glasajte!!):  

„Kako obezbediti da se na festivalu ne pojave tehnološki neispravna vina?“, 

 aludirajući da Vinska ilegala u fokus svog interesovanja stavlja male i nove vinarije, a ipak je čine vinski amateri. Odgovor je bio da, kada su organizovali festival u Ciglani, i čuli se sa jednim vinskim ekspertom i naveli mu spisak pozvanih vinarija on im je šeretski poručio: 

„Sjajna prilika da na jednom mestu vidim sve bolesti od kojih boluju srpska vina!“ 

Te to ostaje otvoreno pitanje koje zahteva hitan odgovor, tim pre što Vinska ilegala privlači i sasvim novu publiku.  

Нема коментара: