петак, 12. август 2016.

Bole alhemičar iz Pančeve-Diskretni šarm garažne vinarije.


Jednog majskog dana, obilazili smo vinarije s obe strane Dunava. Cilj je bio da posetimo tri sasvim različite, a u svojim formatima odlične vinarije. Treća je bila baš Boletova, mala garažna  manufaktura. U gradića na ušću Tamiša u Dunav, nadomak Beograda (13 km), koji se diči istorijom dugom od doba neolita. 

Naselje pod prvobitnim nazivom Bansif spominje arapski putopisac Abu Abdulah Muhamed El Idrizi, u svom  čuvenom delu iz 1153. godine. Dakle, Pančevo i Bole.

Vraćajući se iz pravca Vršca, pre nadvožnjaka, isključujemo se levo. Idemo kod Boleta,u jednu šarmantnu garažnu vinariju. Upoznali smo ga na drugom festivalu Vinske ilegale i bili prijatno iznenađenji ponuđenim vinima. A kada je nešto prijatno, što ne ponoviti?


Srdačno nas dočekuje vlasnik i kaže: 
"Nemam degustacionu salu, ali ćete ovde probati neka vina!".


Grožđe nabavlja iz Makedonije, ali nas je zanimalo šta onda sa njim čini. Postojao je samo jedan način da to saznamo- da vino probamo!


Razmatrali smo mnoga pitanja, probajući odlična crvena vina, a onda se nametnula dilem: kuda vodi dvokolica u koju su upregnuti Vranac i Širaz? 

Sa Boletom  završni čin vinske dunavske trilogije okončan je uspešno. Svi smo bili premoreni ali puni prijatnih utisaka. 

I tako do duboko u noć i po neviđenom, majskom pljusku do kuće. Koja nije, u međuvremenu,  iščezla kao u stanovitom Saramagovom delu. Na svu sreću!

 





Нема коментара: