уторак, 16. август 2016.

Split, Vino u sridu – Vinarija Carić

izveštava tajni agent Bahus



Kako se samo to udesilo, baš potrefilo. Dolazim u Split, a tamo u Muzeju grada Splita od baš te srede započinje ciklus degustacija vina na manifestaciji VINO U SRIDU, a led probija Vinarija Carić. Naime, u slavu dalmatinskih vina tokom celog leta svake srede u dvorišta muzeja u Papalićevoj ulici, na samo korak, dva od Peristila događa se Vino u sridu.

Manifestaciju su potpomogle Turistička zajednica i Narcisa Bolšec Ferri, upravnica Muzeja grada Splita, osmislivši zanimljivu ideju o fuziji kulture, istorije i vina, a u svrhu promocije upravo ovdašnjih dalmatinskih vina.


„Upravo je ovde od 1910. do 1940. godine radila gostionica koja se zvala "Krčma P. Laura". Tu su se, kako piše u knjizi o istorija Muzeja grada, okupljali Bahusovi zaljubljenici u dobru kapljicu. Upravnica muzeja nam je dosta pomogla i izišla u susret u ovom projektu promocije dalmatinskih vina. Puno je u Dalmaciji autohtonih sorti, neke su skoro izgubljene, mnogi vinari su zaljubljenici i potrudili su se da ih spasu, ali oni su mali vinari, uspeju da proizvedu vino, dobro je, stavili su ga u butelju, ali kako se izboriti s velikim vinarijama i doći na tržište?“, ističu Siniša Koceić, vlasnik agencije "vino.like" i nastavlja: „Upriličili smo Vino u sridu kao priču i vinsko obrazovanje kojim će se vino približiti običnim građanima koje ono zanima, ali su uplašeni tim "vau" somelie(r)ima i velikom mistikom nastalom oko vina. Tako će celog leta svake srede jedan mali dalmatinski vinar moći da predstavi svoja vina. Svaki proizvođač vina učestvuje na manifestaciji s četiri vina (etikete). Posetioci imaju priliku kroz vođene degustacije vina ili samo probanje vina da se  pobliže upoznaju s vinarom, njegovim vinima i teroarom.“ 


Ulaznica podrazumeva probanje svih četiri vina i druženje s ljudima iz te vinarije, ali i mogućnost kupovine vina po cenama po kojima ih vinar prodaje u svom podrumu. Dostupna je i varijanta vođene degustacije  (koja se doplaćuje), na svaki pun sat i u trajanju od dvadeset minuta do pola sata, a ako atmosfera to bude zahtevala i duže.  Uz vina sleduje i prigodna zakuska.

Mi smo imali smo zadovoljstvo i čast da se družimo sa Ljubomirom Makjanićem, koji je predstavljao Vinariju Carić sa ostrva Hvara, tačnije iz malog mesta Svirče na njemu. Tom prilikom probali smo sledeća vina: Bogdanjuša 2015, Cesarica 2015, Plavac 2010 i Plovac Ploški 2010. Saznajemo da se porodica Carić od pamtiveka bavi vinogradarstvom, a osnivanjem firme „Vino-Hvar d.o.o.“ kreću u proizvodnju sopstvenih vina, poznatih pod imenom VINA CARIĆ.


Vinogradi se prostiru na pet hektara na različitim položajima hvarskog vinogorja, dok samo manji deo grožđa otkuplju od svojih kooperanata. Uzgajaju nekoliko autohtonih sorti, kao što su plavac mali, bogdanjuša, kuč, maraština, darnekuša i pošip. 


Vinogradi se nalaze na nekoliko lokacija između Jelse i Staroga Grada. „Ager Pharensis“ (u doba Rimljana), odnosno „Chora Pharou“ (za vreme Grka), danas je to područje pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja najočuvaniji grčki katastarski plan. Tu uzgajaju uglavnom bele sorte grožđa poput bogdanjuše, kuča, maraštine i pošipa od kojih nastaju vina Bogdanjuša, Cesarica i Stolno bijelo Carić. Problemi sa kojima se susreću ovdašnji vinari je povećana potreba za zaštitom vinove loze od bolesti zbog vlažnije mikroklime, ali je moguća upotreba mehanizacije. 

Slede terasasti ograđeni vinogradi, vrlo malih površina. Tu se uzgaja sorta plavac mali. Nekada su bili poznati po OPOLU (naziv za roze vino u Dalmaciji) koji je činio okosnicu proizvodnje svirevačkog kraja. S tih pozicija dolazi grožđe za roze vino Rosé Marino, crveno Jubo’v kao i Stolno crno Carić. Plavac s ovog područja daje vrlo kvalitetno grožđe, ali sasvim drugačijeg teroara, od onog sa južne strane ostrva. Zbog konfiguracije ovih vinograda, primena mehanizacije je znatno otežana, ali su zbog ocednog tla i prozračnije mikroklime manji zahtevi za zaštitom.


Vinogradi se nalaze i na nekoliko lokacija na južnoj strani ostva. Najveći je u Zavali, a najstrmiji pokraj mesta Ivan Dolac na poziciji Zakupica. Pregršt sunčanih dana, veliki nagib terena, krečnjačko tlo čine da ovi vinogradi daju najkvalitetnije grožđe, od kojeg se proizvodi vino Plovac Ploški i Plovac Ploški barrique. Ovakvo strmi vinogradi  okopavaju se ručno, ali zbog povoljne insolacije i ocednosti tla samo u izuzetnim godinama zahtevaju više od upotrebe sumpora.


Svako vino ima svoju priču, od vinograda do vinarije, pa sve do njegovog imena. Direktor i vlasnik vinarije je gospodin Ivo Carić. Poznaje dobro svaku lozu i svaki kamen u svojim vinogradima, što je neophodan preduslov za stvaranja visokokvalitetnih vina. Dokazao se već kao vrsni kuvar i ugostitelj, tokom dugogodišnjeg rada u svom restoranu "Kod Komina" u Pitvama. Na žalost mnogih ljubitelja dobre dalmatinske spize, Ivo se privremeno posvetio samo vinogradarstvu i vinarstvu,  izgradnji nove vinarije, koja će u svom sastavu imati i restoran.



 

KVALITETNA BELA VINA -- BOGDANJUŠA i CESARICA

Za kvalitetu ovih vina važna je hladna maceracija koja traje oko 12  časova. Fermentacija i odležavanje se odvija u inoks posudama kako bi se očuvala svežina i aroma. Ova vina se pune u boce već u rano proleće, pa prva stižu na tržište. Bogdanuša je sortno vino, lagano i sveže, sa dosta kiseline, dok je Cesarica kupaža maraštine i kuča. Ime vina Bogdanjuša nastalo je po autohtonoj sorti bogdanuši (bogom dana), od koje se u celosti ovo vino i pravi. Cesarica je u Dalmaciji naziv za kraljicu. TEMPERATURA SLUŽENJA: 12°C

Kvalitetno BELOO CARIĆ (isto važi i za CRVENO)

Kvalitetna litarska Carić (STONA) spravljaju se od grožđa s područja severne strane ostrva. Prikladna su za svakodnevnu upotrebu, uz jelo ili samostalno, ili u vidu (u Dalmaciji omiljene) bevande (pomešana sa vodom). 


KVALITETNO ROZE VINO - ROSÉ MARINO

Spada u roze vino, koje se u Dalmaciji tradicionalno zove i opol. Nekad je OPOL bio najvažnije vino svirakoga kraja. Njegova proizvodnja se nažalost zbog mode svela na male količine pojedinih proizvođača, među kojima je i ovo. Roze boja vina postiže se kratkom maceracijom (u trajanjo od 12 časova). Rosé Marino je igra reči, jer potseća na ruzmarin, svadbarsku biljku, koji na Hvaru raste posvuda u izobilju, ali znači i MORSKI ROSÉ. TEMPERATURA SLUŽENJA: 14°C


KVALITETNO MLADO CRVENO VINO Mlodi Ploški -- proces vinifikacije nešto je drugačiji nego kod drugih vina spravljenih od plavca malog. Razlika je u tome što su maceracija i fermentacija odrađeni u zatvorenim uslovima, a kod fermentacije su korišteni i posebni kvasci. Maceracija traje 5 dana, odvija se na temperaturi od 22 °C. Posle toga vino odležava 20 dana u starim barik bačvama. Po zavretku fermentacije pristupa se procesu bistrenja i filtriranja, a onda se puni u boce. Kako je običaj da se mlada vina vežu uz određeni trenutak puštanja u prodaju (poput božolea), tako i Mlodi Ploški ima svoj dan, a to je 24. decembar, kada započinju karnevali na Hvaru, a što je vidljivo i na samoj vinskoj etiketi. TEMPERATURA SLUŽENJA: 14°

KVALITETNO CRVENO VINO -  JUBO’V - najnoviji proizvod Vinarije Carić je crveno vino Jubo’v. Ime je posvećeno malom Ljubi (u dijalektu Jubo). Nastalo je kao igra reči LJUBA i LJUBAV. 

Za ovo vino koristi se grožđa sa severne strane ostrva, sa tzv. BONDIH (strana) oko Svirača. 

To su terasasti vinogradi, koji daju grožđe odličnog kvaliteta. 

TEMPERATURA SLUŽENJA: 18°C


VRHUNSKA CRVENA VINA - Plovac Ploški i Plovac Ploški barrique

Maceracija se vrši u inoks vinifikatorima a prekida se nakon 5 dana. Vrenje se vrši na njihovim prirodnim kvascima, a dovršava bez prisustva pokožice i semenki. Plovac Ploški odležava u velikim drvenim bačvama, a njegova barik varijanta u barik bačvama. Plovci odležavaju bar dve godine pre nego to su spremni za tržište. Ime Plovac Ploški nastalo je od imena sorte PLAVAC MALI i reči PLAŽA, pa u stvari znači plavac iz Plaže. TEMPERATURA SLUŽENJA: 18° NAPOMENA: obavezno dekantirati bar pola sata pre služenja.

 

VRHUNSKA CRVENA VINA - Cuvee berba 2013. uzbudljiva je kombinacija pomalo prezrelog plavca sa Hvara, koji vuče na prošek, i oporog, ali svežeg kaberne iz vinograda Marine Bobić, zagrebačke preduzetnice. Ovo sjedinjenje rezurtiralo je neobično vibrantnim, sočno voćnim vinom  za dalmatinska crvena vina.

Нема коментара: