четвртак, 11. август 2016.

Vinarija Galot, Banatski Karlovac- jedna diskretna i nadasve šarmantna vinska priča




Vinarija orginalnog naziva Galot smestila se u Banatskom Karlovcu, u opštini Alibunar. Veći deo područja Banatskog Karlovca pripada prirodnom rezervatu prirode Deliblatska peščara, na čijem obodu se nalazi oko 20 hektara vinograda Vinarije Galot. Posetili ih i odlično se proveli. U zabavi i sadržajnom razgovoru, što je danas, priznaćete retkost zlata vredna. U smehu i uz dobra vina vreme prođe kao rukom odneseno.


Priča o Vinariji Galot, je priča o porodičnoj slozi i iskrenosti, priča o dobrim vinima, priča o turizmu i dobrom provodu. Jer, čemu rad ako se u njemu ne može uživati? Koliko nas ima tu privilegiju?  Neko?


E pa ima, ima vlasnik Vinarije Galot gospodin Dragan Jovanović, zvani Gale (nadimak latinskog porekla - galot (poklon) kumovao je i imenu vinarije) koji se od malih nogu interesovao za vinogradarstvo i vinarstvo, a od 1992. godine je to interesovanje je pretočio i u praksu. 


Gospodin Jovanović kaže da je tajna proizvodnje kvalitetnog vina u proizvodnji sopstvenog grožđa- jer se od dobrog grožđa može napraviti loše vino, ali loše grožđe nikada ne daje dobro vino. Po njegovom mišljenju na kvalitet vina čak 70 – 80 %  utiče grožđe.


Ono što ovu vinariju čini jedinstvenom u nas je činjenica da je ona jedna od retkih u Srbiji sa vinogradima na crnom pesku. Kada je svojevremeno tražio poziciju za svoje vinograde, birao je parcele stare između 200 i 300 godina, gde se još u vremena carice Marije Terezije gajila vinova loza. Tradicija je važna. 
 


Vinarija Galot je porodična vinarija u kojoj preovladava mladost i radost. U rad u vinogradu i vinariji, pored gospodina Jovanovića, uključeni su i njegova supruga Slavica, njihova deca David i Tanja, kao i snaja Milica i zet David, pa brat gospodina Jovanovića, sinovac... Da ne preskočim ni Biljanu Paunov. Slava vinarija je Đurevdan. 

Iako je ovde atmosfera vesela, kao da ste zaseli sa starim prijateljima, domaćini naglašavaju da tek treća generacija vinara (koju smo isto imali čast da upoznamo i kojoj je posvećen Gala penušavac) može u potpunosti da uživa i da bere plodove koje su prethodne dve utemeljile. Nadajmo se i da hoće, ali mislim da i ove dve generacije, i pored mukotrpnog posla, uživaju u onome što rade. Naprosto, to se vidi u čaši! 


Vinarija je zvanično registrovana  2011. godine, a gospodin Jovanović je sva znanja iz njegove primarne profesije zaštitara, kao i dotadašnje iskustvo stečeno u vinogradu i vinariji, uz veliku ljubav utkao  u sam proizvod – vino i preneo na svoje ukućane.





Na XI Vinofestu održanom u Vršcu 18. i 19. marta 2016. godine vina Vinarije Galot pobrala su zasluženo tri zlatne medalje. Najbolje ocenjeno vino u konkurenciji belih vina bilo je upravo Šardone iz 2015. godine Vinarije Galot. Zlatnu medalju dobila su i vina Balerina iz 2015. kao i Sovinjon Blan iz iste godine.


Kapacitet vinarije je 150 hiljada litara, moderno opremljena sa inoks tankovima, kontrolisanom fermentacijom omogućava da proizvodnja vina bude po najvišim evropskim standardima. Odnos proizvodnje belih prema crvenim vinima je 70:30 %. Od vinskih sorti gaje šardone, sovinjon, traminac, tamjaniku, sivi i crni pino, frankovku, kaberne sovinjon i merlo. 


Prepoznatljivi su i po proizvodnji penušavih vina u tanku, šarmat metodom. U sklopu vinarije nalazi se i barik sala, sa buradima od slavonskog i mađarskog hrasta. Burad su srednjeg stepena nagorelosti M, i u njima vino odležava do dve godine. 

 
Degustaciona sala je rustična i prosto zrači toplinom i poziva na druženje i veselje. Tu je i bogata arhiva vina, njihovih ali i  vina drugih vinarija. Ovi ljudi, naprosto, nisu sujetni. Znaju šta rade i koliko to vredi, pa eto izvol’te...

 

Osim jedinstvenih vina, koje mogu da zahvale teroaru, ali i svojoj posvećenosti poslu, ova vinarija, koja se ne reklamira na način kako to rade druge, ima sopstvenu strategiju razvoja. Svoju viziju vidi i u razvoju sprecifične turističke ponude vezane za Deliblatsku peščaru, da izdvojim saradnju sa agencijom „Srbija za mlade“, s kojojm su i ove godine u Devojačkom bunaru ponudili zabavu pod nazivom „Bubble party“. 

 

No, odužismo, pa da pređemo i na praktičan rad, na upoznavanje sa vinima ove vinarije uz povremeno grickanja kozijeg sira sa zelenim biberom  proizvođača Srećna koza iz malog banatskog sela Veliki Gaj.

 


 
  • Galosecco White 2012, penušavo vino tipa proseko od sorti  šardone i traminac. Vino izrazito cvetnih aroma (ruža) i punog ukusa (koju duguje šardoneu). Lagano i osvežavajuće.
  • Galosecco Red 2012, penušavo vino od sorti šardone i pino noar, još jedan srpski proseko, vino punog ukusa, sa dominantnim aromama maline i trešnje. Lagano i osvežavajuće. Oba ova penušava vina do punog izražaja dolaze ako se služi na temperaturi od 6-8 stepeni.
  • Lavirint Chardonnay 2014 suvo vino, žućkasto-zelenkaste boje, sa zlatnim odsjajem. Na mirisu voćno-cvetni, sa aromama tropskog voća. Dominira cvetni ukus i svežina. Veoma aromatično i lako prepoznatljivo.
  • Sauvignon blanc 2014 suvo vino, žućkasto-zelenkaste boje. Prijatnih herbalnih aroma, sveže pokošene trave i citrusnih nota. Na nepcima se oseća svežina, aromatičnost i mineralni karakter.
  • Lavirint Pinot Grigio 2014 suvo vino, svetlo žute boje sa dobrim odsjajem iz matičnog vinograda starog 13 godina. Na mirisu sveže i lagano, sa voćno-cvetnim notama. Na ukusu puno i zaokruženo, sa lepim kiselinama.
  • Balerina 2014 polusuvo vino, nastalo kao kupaža traminca i tamjanike (50:50). Put kojim se ređe ide u srpskom vinarstvu-da se kombinuju dve aromattične vinske sorte. Žućkasto-zelene boje. Lepršavo i sveže, na mirisu voćno-cvetno (tamjanika), veoma izraženo. Veoma prijatnog i osvežavajućeg ukusa, dominiraju kruške, sa prijatnim kiselinama. Što reče jedna moja prijateljica vrteći zamišljeno čašu i sa uživanjem uzimajući gutljaj ovog sjajnog vina: „Baš lepo pleše!“.
  • Pesma 2015 - divna kupaža šardonea i traminca. Sveže, poletno...
  • Lavirint Rosse 2015 - suvo vino, bistro roze boje. Sortni sastav pino noar, na mirisu voćno-cvetno; dominiraju arome maline i šumskih jagoda. Lagano i lepršavo, alkohola 11 %.. Srednje punog tela, aromatično u ustima, prijatnih kiselina. Prethodna godina rozea, 2014 bila je isključivo od kabernea, bistre roze boje, naglašena elegancija, nežnog voćnog karaktera, lagano i lepršavo. Srednje punog tela, aromatično i prijatnih kiselina. Preporučena temperatura služenja je 8-12 °C
  • Priča 2014 -  zanimljiva kupaža kaberena, merloa i pinoa. Moćni crveni triling asova koji ne može da omane.
  • Merlot 2011 suvo vino, intenzivne rubin crvene boje. Jakih aroma voća, izuzetno ekstraktivno sa dominantnom notom vanile. Na ukusu se oseća blago herbalna nota, u ustima svilenkasto meko. Oplemenjeno stajanjem 20 meseci u barik buradima srednjeg stepena nagorelosti. Alkohola 13, 2 %.
  • Merlot i Cabernet Sauvignon reserve 2011 suvo vino, rubin crvene boje, jakog ekstrakta i izbalansiranih kiselina i tanina. Prijatne arome, sa ukusom koji podseća na suvu šljivu sa blagim notama čokolade. Takođe odležalo u barik buradima srednjeg stepena nagorelosti.
  • Cabernet Sauvignon reserve 2011 -suvo vino, duboke rubin crvene boje, i intenzivnog bukea. Izrazito harmoničnih aroma i kiselina, sa izrazitom svežinom. Na mirisu se oseća nota čokolade. I ovaj crvendać je bio utamničen u barik buradima srednjeg stepena nagorelosti, što mu je dodalo na karakteru izrelosti. Voleo bih da lepo starim kao ovaj kaberne. Nadam se da to ne znači da trebam da spavam u barik buradima. Šteta što lepota nije prelazna, već je prolazna. Ali ovaj kaberne će još dugo biti lep.
  • Gala Chardonnay 2014– novitet kuće, penušavo, elegantno belo vino od 100%  šardonea, šampanj metodom.  Od berbe je prošlo dve godine, godinu dana odležavalo na talogu kvasca, te je sada konačno spremno da se pokaže i prikaže u  najboljem svetlu. Živeli! 








I kada je delovalo da su sve priče ispričane, a u Vinariji Galot ih ima koliko i vina (znači mnogo i znači mnogo dobrih) bilo je krajnje vreme da krenemo na put. Nekad moraš da proveriš da li ti je kuća na istom mestu. 



Нема коментара: