понедељак, 22. август 2016.

Vinarija Plenković, Hvar




Posle Vinarije Carić, na praktičan i zanimljiv način (degustaciom) upoznajemo se sa još jednom hvarskom vinarijom. Hiiljadugodišnja tradicija, vino sa pogledom na more- tako se reklamira Vinarija Plenković. Jer vinogradarstvo i vinarstvo ovde se praktikuje još od vremena starih Grka nadalje ... Džimriski oskudna kamena zemlja malo daruje, ali kad da to tada valja. 

Porodica Plenković osnovala je poljoprivredno gazdinstvo početkom 1986. godine, a već posle tri godine dobili sertifikat da na svoje vinske etikete mogu da stavljaju oznaku - vrhunsko vino. Firmu pod imenom Vitis osnivaju 1991. godine, da bi joj posle dve godine ime promenili u Zlatan otok pod kojim posluju i danas. Vinarija godišnje proizvodi oko 900 hiljada boca. Jedan deo vina odležava u jedinstvenom podrumu koji se nalazi 70 metara  pod zemljom u kojem je stalna temperatura 11–12 °C.


Vinogradi se nalaze na južnim padinama ostrva Hvara i Makarskom vinogorju ispod Biokova, a vinograd u šibenskom vinogorju je u vlasništvu njihove druge porodične firme Vinoline.

Hvarsko vinogorje u posedu Vinarije Plenković prostire se na potezu Milna – Sv. Nedjelja – Zavala. Strmine od 40–60 %. Prevladava sorta plavac mali. Primenjuje se isključivo ručna obrada vinograda i mala rodnost sa oko 0,70 kg grožđa po čokotu. Povoljna klima, sastav tla omogućavaju da se ne primanjuje zaštita vinograda hemijskim sredstvima. Imaju oko 10 hektara sopstvenih vinograda i još otkupe grožđe s oko 80 hektara. Odavde dolaze plavci Vinarije Zlatan otok – hrvatska vina sa najviše primljenih nagrada.

Vinograd Zavala se nalazi na 5,5 hektara, a u njemu se nalaze sledeće vinske sorte 50 % plavac mali, 40 % bele: sorte pošip, bogdanuša, maraskina, žuti muškat, a 10 %  čine 15 različitih sorti s kojima se Plenkovići igraju i eksperimentišu.

Makarsko vinogorje u posedu Vinarije Plenković prostire se na 75 hektara sa oko 650 hiljada čokota (iz 2004.) ispod Biokova na području Baške Vode, na nadmorskim visinama između 30 i 400 metara Od crnih sorti tu su: plavac mali, zinfandel (crljenak), merlo, kaberne, sira. Kada su u pitanju bele tu su: pošip, žilavka, dubrovačka malvazija, šardone, žuti muskat. Iz ovih vinograda dolazi i Pošip 2010, regionalni šampion na Decanter World Wine Awards 2012

Šibensko vinogorje drži sestrinjska firma Vinoline, koja obezbeđuje dodatnu proizvodnju od oko 400 hiljada boca vina. Površina vinograda je 65 hektara a sa oko 500 hiljada čokota. Sorte: plavac mali, babić, zinfandel, pošip.

Mi smo degustirali Plenkovićev Zlatan otok iz 2012, kvalitetno suvo belo vino iz hvarskog vinogorja Sveta Nedelja, kupaža  bogdanuše, prča, pošipa, grka i kurtelaške, kristalno bistre žute boje, puno, sveže i uljasto. Muskatni ton mu daje prč, autohtona ovdašnja sorta. Alkohola 13%. Preporučena temperatura serviranja: 12 °C. Gastro preporuka: uz sva jela od ribe, rižota, vegetarijanska jela, jela s belim mesom.

Od samog osnivanja Vinarija Plenković nizala je uspeh za uspehom na raznim kako domaćim tako i stranim takmičenjima i sajmovima od Vinovite u Zagrebu, GAST-a u  Splitu, preko VINO Ljubljane, Ciriha, Bordoa, Dekantera, Ninberga i Pariza. Više od sto nagrada, medalja  i oko 20 nagrada šampiona krasi prostorije ove vinarije. 


No, kako to već ponekad biva, čovek postigne uspeh i tek kada bi trebao da uživa u plodovima svog rada, smrt ga u tome spreči. Tako je i poznati hvarski vinar Zlatan Plenković umro u februaru ove godine na trajektnoj liniji Split - Stari Grad. Kapetan je čak pokušao da vrati trajekt kako bi se Plenkoviću pružila hitna pomoć, no na žalost nije mu bilo spasa.

Zadnja nagrada pristigla je iz Francuske gde je održano takmičenje vina koje se čuva u hrastovim bačvama tzv. premijum vina, a njegov Zlatan plavac grand cru svrstan je, tom prilikom, među deset najboljih vina u svetu.

Video klip o Vinariji Plenković možete pogledati ovde 

Нема коментара: