четвртак, 18. август 2016.

Vinogradi na Braču i tamošnja Vinarija Stina



Šetajući uskim ulicama Bola na Braču jedna moja prijateljica videla je oglas za posao u vinogradu. Sva ozarena saopštila mi je da eto mogu da učestvujem u tom mukotrpnom poslu. Kad već, toliko, volim vino. 

Pogledao sam je, kako čovek pogleda samo svog nezrelog mladunca, kada istrtlja nešto nesuvislo i rekao joj da ja taj proces pratim od momenta flaširanja nadalje. Čuvši, naš razgovor, jedan Dalmatinac, odmah je stao na moju stranu i podozrivo pogledao moju brbljivu prijateljicu. 


Ostrvo Brač jedinstveno je i prepoznatljivo po svojem belom kamenu, ali i po brojnim umetnicima koji su ovde živeli i stvarali. Naime, ovde su rođeni mnogi poznati pesnici, književnici, vajari i slikari. Na kamenitoj Grabici, vinari poput umetnika oblikuju vinovu lozu i cede je i transformišu u vino. Ima li bolje slike sinergije čoveka i prirode i čuvanja drevne tradicije od tog fluidnog i opojnog pića bogova koji nadahnjuje i krepi i duh i telo. 


U unutrašnjosti ostrva Brača, oko Gornjeg Humca, sa puta prema Bolu puca pogled na impozatni vinograd. Na mestu gde ih nije bilo nikad, nikli su zasadi autohtonih, dalmatinskih sorti pošipa, vugave, a provuče se i poneki šardone, kaberne, merlo i sira. Među mladim vinarima ima onih koji su pre ovog alhemičarskog posla bili automehaničari, kuvari... 


Tako, šetajući uskim i strmim ulicama Bola na Braču, u nekoj sporednoj kamenoj kući, u suterenu možete naleteti na neki mali porodični vinski podrum, koji vino proizvodi za svoje potrebe, ali ih nudi i radoznalim putnicima namernicima. 

 

 

Vinarija Stina


Stine, potrošilo je more
ja sam potroši dušu
bez suza, bez smija.
Stine, potrošilo je more
ja sam potroši ljubav
bez bola, bez grija.

(Stine, tekst Zdenko Runjić)



Ova lepa vinska priča sa srećnim krajem započela je 2009. godine kada je Jako vino, u vlasništvu gospodina Jake Andabaka, uzelo u zakup vinski podrum Prve dalmatinske vinarske zadruge iz 1903. godine (Poljoprivredna zadruga Bol). Obnovili su tradiciju dedova  koji su prvu zlatnu medalju dobili u Parizu 1909. godine na Međunarodnoj izložbi vina. Na to i danas podsećaju dve betonske bačve iz tih vremena.


Istovremeno su obnovljani stari i podizani novi vinograd, što je podstaklo obnovu vinogradarstva na celom ostrvu. To je bila i prva berba. Nastavljači tradicije iz Jakog vina nisu, u početku, imali sopstvene zasade, već su vino pravili od grožđa iz otkupa. 

Pošto je brački kamen izvor inspiracije zbog svoje lepote, ali ujedno i simbol muka u vinarstvu, logično se nametnulo ime za vinariju, Stina, što na dalmatinskom dijalektu znači kamen. Stina je i kada se iz bloka belog bračkog kamena porodi skulptura, ali i kameno polje na sa kojeg nastaje vino raskošnog ukusa. Stina vas inspirira da na njoj ostavite trag, da napišete pjesmu, ostavite poruku ili slikate kapljicom crvenog vina. Otok Brač poznato je najviše op sorti plavac mali.

U jesen 2009. u preuređeni podrum dopremljene su prve količine grožđa sorti Plavac mali i Pošip. Danas se ovde čuvaju četiri vrste vrhunskih i kvalitetnih vina: Pošip, Vugavu, Plavac mali i Opol.


Trenutno je u vlasništvu Vinarije Stina 50 hektara vinograda s oko 350 hiljada sadnica, a ukupno s kooperantima obrađuje 85 hektara. Vinogradi sežu i do 400-500 metara nadmorske visine, prostiru se na padinama koje se blago spuštaju ka moru u smeru istoka i jugoistoka. Tamo baš bele sorte (vugava i šardone) daju svoje maksimume. Od crnih sorti zastupljeni su: plavac mali, zinfandel (crljenak), sira, kaberne i merlo.Sve se u vinogradu radi na starinski, ručni način obrade zemljišta i nege i branja grožđa.


Šetajući atraktivnom bolskom rivom, malo će ko moći da zaobiđe Vinariju Stina. Smeštenu je u samom centru ovog romantičnog mesta u atraktivnom kamenom zdanju. Odmah po preuzimanju podruma iz 1903. krenulo se u njegovu potpunu rekonstrukciju i tehnološko opremanje, prema najsavremenijim standardima. Zadržana je samo spoljašnjost zgrade, njen kameni kostur, a iznutra je sve preuređeneno prema zahtevima današnjih vinoljubaca. 

Moderan vinski podrum danas je mesto za probanje vina i druženje. Vrata staroga podruma otvorena su svima koji žele da uživaju u bračkim vinskim aromama. Ne paničite, rekao sam bračkim a ne bračnim! U podrumu se možete upoznati sa tradicijom proizvodnje bračkih vina, probati ih i kupiti. Uz Stina barik i Stina majstor, plavac mali će u najbolljim godinama na tržište izlaziti i pod imenom Stina remek-delo.


 

Pošip Stina

Vino izražene žućkaste boje sa zelenkastim odsjajima, intenzivnog mirisa kojim  dominiraju arome začinskog, mediteranskog bilja, vanile i orašastog voća (lešik u završnici), mešajući se sa voćnim notama breskve i agruma u tragovima, pre svega grejpfruta i limete. Ukus raskošan i kompleksan, pomalo kremast na jeziku, sa izraženom svežinom koju ne narušava suptilni uticaj hrasta. 

Vugava Stina

Vino bistre žućkaste boje s zelenkasto-zlatnim prelivima, ugodnog i bogatog mirisa, koji vrvi od začinskog, mediteraskog bilja i aroma vanile i klinčića, koji sustižu note zrelih jabuka i svežih agruma (grejpfrut). Ukus je bogat, zavodljiv, tekstura kremasta, kiseline zavodljive i žive. 

Opol Stina

Vino ružičaste boje s širokioim spektrom crvenkastih nijansi. Miris pleni svežinom i zavodljivim voćnim aromama. Naročito se ističu trešanje, poneka kupina, uporni će pronaći i šumskih jagoda. Pun i snažan vočni ukus  živahnih kiselina.

Plavac Mali Majstor Stina

Vino voćnih aroma, pre svega suvih šljiva, mineralnih tonova, sa notama morske trave, herbalnih tonova mediteranskog bilja, višanja, sve to majstorski spakovano u elegantni ogrtač od blagih dimnih nota. Intezivan i svež voćni ukus, slasno koje se polagano preobražava u prijatnu toplinu.

Plavac Mali barrique Stina

Vino bistre rubinske boje sa refleksima krajljevske ljubičaste. Mirisom dominiraju arome svežeg voća (trešanja) na koje se nadovezuju začinske note vanile i kokosa, da bi ih smenila suva šljiva. Ukus suptilne strukture, izuzetne pitkosti i sveže voćnosti, da bi na samom kraju, primat preuzele note kafu i crne čokolade.




Zadovoljan, prepevao sam pesmicu sa početka ove vinske reportaže:

Stine, potrošija sam ja
Dušu su mi dale
bez suza, sa smijom.

Нема коментара: