четвртак, 24. новембар 2016.

WINE JAM – ORGINALNO AUTOHTONO




Iza nas je dvodnevno izdanje Wine Jam Originals (WJO), regionalnog sajma i konferencije posvećene autentičnim vinima i vinima od autohtonih sorti sa ovih prostora koja je održano u petak, 18. novembra i subotu 19, u beogradskom hotelu Radisson Blu Old Mill.


Wine Jam Orginals koji ove godine nosi oznaku nulti, nukleus je svojevrsne platforma koja treba da okupi vinare, distributere i sve one koje vino kao takvo zanima, a u cilju posticanja proizvodnje i prodaje srpskih vina. 


Dokaz da ovo nije sebično okupljanje, govori i podatak da je u svoje okrilje prigrlilo moje drage prijatelje iz Rakije uglavnom (Ilija Malović i Zoran Radoman www.rakijauglavnom.com), koji su se osvrnuli na stanje autohtonih sorti šljive, koje po njihovim rečima, jedine daju prestižnu srpsku rakiju. Kao dokaz svoje tvrdnje, ponudili su i sto za degustaciju, sa najboljim srpskim rakijama. 



Sledi izlaganje Oskara Maurera, vinara, pionira u uzgoju autohtonih sorti grožđa na ovim prostorima, godinama neprepoznatog u nas,  a uspešnog  u  svetu. Ugostili smo i komšije koje su nas upoznale sa “SlučajemTribidrag”. Naime, Davorka Krnić-Trick i Iva Drganc iz Udruge Tribidrag koje su nas upoznale sa lozom poznatom i kao crljenak, a koja je, utvrdila je to DNK analiza, punokrvni srodnik svetski poznatih primitiva i zinfandela.



Kulinarski umetnik Filip Ćirić, iz restoran HOMA, Beograd izneo nam je šta je to ključno u autentičnoj gastronomijoj definiciji savremene Srbije, gde treba da se oslonimo na tradiciju i kako da je prilagodimo savremenim potrebama potrošača. O tome da je naš sagovornik, poreklom iz Pirota relevantan, govori oduševljenje njegove klijentele, od kojih su mnogi stranci. 


 


Na izložbenim štandovima predstavile sui se Vinarija Vilimonović, Vinarija Stojanović, Pusula, Vukoje, Budimir,  Dukay-Sagmeister, Barun, San Tomaso, Jungić, Komuna, Stobi, Jakončić, Matalj, Temet, Cilić, Čokot, Daić, Vimmid, Mikić, janucić, Raj, Tanića pimnice, Mali podrum Gajić, Ravnica, Organska vinarija Plavinci, Vinarija Acumincum, Feravino, Vinarija Lipovac, Vinarija Jeremić, Doja, Do kraja sveta, Ivanović, Izba Jovanović, Čaša vina i priča, Todorović, Vinarija Trišić.. 


Za one koje odgladne bilo je tu Belgrader sireva, maslinovog ulja Colavita i hlebova Roggenart, a ponuđen je i prigodan meni:

  • rukola/koziji sir/sos od šumske jagode;
  • čupkana svinjetina/kupus/senf;
  • pileći batak/povrće u belom sosu;
  • domaća pasta/sir sa tartufima;
  • čokoladni mus sa suvom šljivom. 

 

 

Festival su obeležile i specijalizovane radionice na kojima je mogla da se razmene mišljanja, a što da ne i ponešto nauči. Dosta toga i da se i proba. U potrazi za originalnim vinskim identitetom jasno je da se treba vezati za ono što je jedinstveno za dato podnevlje. Na globalnom tržištu, gde se autentičnost i posebnost sve više ceni i traži, lakše je i racionalnije iskoristiti postojeću originalnost, uz kvalitetnu komunikaciju, nego izmišljati nešto novo. U tom pravcu je osmerio svoj brod WJO. Želimo mu srećnu i uspešnu plovidbu, a mi ćemo se, povremeno, ukrcavati i iskrcavati.

 

Нема коментара: