петак, 16. децембар 2016.

Vina Sicilije - Taska, izazov drevne loze




WineJour je već pisao o VinarijiTasca d'Almerita, iz mesta Regaleali na Siciliji. Ovo srednjovekovno imanje površine 500 hektara, baškari se na oko sto kilometara istočno od Palerma. Karakteriše ga čak desetine različitih tipova zemljišta.

 

Tokom XX veka mnoga imanja na Siciliji na kojima je bila posađena pšenica, pretvorena su u vinograde. Sicilija, ta magična zemlja hladnih zima i ekstremnih temperaturnih promena leti, tamo gde se susreću Mediteran i vrela Afrika, zemlja sa moćnim vulkanom i raznolikim geografskim karakteristikama počela je da pravi ozbiljna vina. 

 

Danas Sicilija ima više vinograda od bilo koja druga regija u Italiji, a po proizvodnji vina, rve se za primat sa Puljom (Puglia). Proizvodi u proseku oko 500 hiljada hektolitara, što čini 39 % ukupne italijanske proizvodnje vina.

 
 

Tokom ovog zanimljivog vinskog druženja s osvrtom na geografiju i istoriju Sicilije probali smo tri crvena vina s tamošnjeg teroara: 



    Lamuri 2014.- nero d’avola. Sicilia IGT, vino kojem je Parker dodelio 92 poena. Ime označava ljubav na sicilijanskom dijalektu. Intezivne rubin crvene boje, aroma višanja, trešanja pogotovu crnih, aromatičnog mediteranskog bilja (lovorov list, timijan i sladić), vanile i duvana.

Voćni ukus sa džemastim prelivima. Ekstraktno, elegantno,  sa dugom završnicom kojom dominiraju suve šljive i nagoveštaj začinskih nota.   

Meki, svilenasti  tanini dresirani odležavanjem 12 meseci u francuskoj hrastovini. 


 

                         Cygnus 2013.- kupaža nero d’avola 60 % i kaberbne sovinjona 40 %. Terre Siciliane IGT.  Crveno vino koje pleni svojom mekoćom i elegancijom. Ime (ćinjus=labud) duguje Rihardu Vagneru koji je u bašti vile Taska u Palermu 1881. godine završio treći čin svoje poslednje opere „Parsifal“ inspirisan labudovima s obližnjeg jezera. A kada smo kod vina-tradicionalna vinifikacija za crvene sorte, malolaktička fermentacija i odležavanje 14 meseci u hrastovim buradima. Rubin crvene boje, arome intezivne i voćne, naznake kupine, maline, višnje, vanile, duvana i čokolade. Ukus voćni i moćan, pun, harmonično, lepo zaokruženih kiselina i mekih tanina.  Labud, koji se u književnosti i umetnosti uopšte, koristi kao alegorija za zrelost, dovršenost i duhovnost našlo je u ovom vinu sinonim. 

 

                      Rosso Del Conte 2013.-crveno vino, kupaža nera d’avole i perikonea. Contea di Sclafani DOC. Kasnih šestdesetih grog Đuzepe Taska odlučio je da kreira specijalnu rezervu crvenog vina sa lokacije Regaleali. Izabrao je najbolje grožđe s najboljih parcela, eksperimantisao s hrastom i rodilo se ovo veliko vino. Prvo sicilijansko veliko vino. Duboke rubin boje, aroma maraska trešanja, crnih dudinja i borovnice, herbalne (pre svega bosiljak), biber, te eukaliptus, vanila, kafa i  čokolada.  Aromatično vino, svilenastih tanina, južnjački punog tela kulminira u dugoj, sočnoj voćnoj završnici oplemenjenoj mineralnim (zemljastim) nijansama. Ukoliko padne kiša pred berbu te godine nema ovog prefinjenog vina, te se to dogodilo osam puta. Ne ponovilo se. Mislim kiša. A proba ovog vina uvek!



Нема коментара: