уторак, 13. децембар 2016.

XIII Beogradski salon vina - Vinarija Fruškogorski vinogradi i restoran Žabar predstavljaju



 

Prisustvovali smo jednoj demonstraciji perfektnog slaganja hrane i vina. Vina su došla iz Vinarije Fruškogorski vinogradi a hrana iz restorana Žabar iz Zemuna.

U pitanju su bila vina iz premijum linije ove vinarije.

 

Bila je to ljubav na prvi pogled u pet gangova. Kako već može da se očekuje kad se susretnu majstori svog posla.


Quet Italijanski rizling sa zlatarskim sirom sa sušenim paradajzom, milerarom i orahom. Arome cveća, voća (dominiraju agrumi) i začinskog bilja koje krase ovo vino lepo su se uklopile uz kremastu strukturu ovog ganga.


Quet Pinot Blanc sa ćurećim terinom punjenim sušenim voćem (kajsija, šljiva, breskva) i gorgozolom i gauda sirom sa sosom od manga. Vino sa aromama suvog cveća i nota zrelog belog voća lepo se nadovezalo na ćureći terin punjen sušenim voćem. Gorgozoli i gauda siru sa sosom od manga  dopala se svežina ovog vina i izražena ekstraktivnost. Quet Pinot Blanc je takav da namiguje i gulašima, roštilju.

 

Quet Pinot Noir Rose sa prasećom bajaderom sa pikatnom paprikom i sosom od rena i milerama. Vino napravljeno od nejnežnije i natvrdoglavije sorte- pino noara - u roze verziji sa svojim aromama crvenog bobičastog voća i prijatnim kiselinama odmah je zaplesao sa prasećom bajaderom. Ovaj gang možemo definisati kao tradiciju u novom ruhu, gde su obe strane sačuvale svoju suštinu.  A naslućujete i ko su bili dobitnici.

 

Quet Merlot Barrique 2013 sa dimljenim biftekom iz ulja na palenti i miks zelenih salata. Vino sa aromama šljiva, borovnica, kupina i čokolade i duvana uspešno je flertovalo sa dimljenim biftekom, palentom i zelenom salatom. Kombinacija koje se bez ikakavog oklevanja može okarakterisati kao dobitna.

 

Quet Traminac sa pitom od jabuka punjenom suvim grožđem, kokosim i orasima. Konac delo krasi. Uz desert u vidu pite od jabuka poslužen je traminac. Njegove cvetne-voćne arome zaronile su u ovaj hrskavi voćni kolač i na pravi način krunisale kraj ovog uspešnog  gastro-enološkog druženja.




Interesantno je da se vina Vinarije Fruškogorski vinogradi u restoranu Žabar mogu naručiti na čašu, te svakom delu svog obroka možete pridodati odgovarajuće vino. I to sa pogledom na Dunav koji je zajednički imenitelj ovog restorana i ove vinarije, čiji vinogradi gledaju na Dunav, te je takvo grožđe dvaput osunčano. Jedanput samim Suncem, a drugi put njegovom refleksijom s  Dunava. U to se možete uveriti  ako u čašu uspete vina ove vinarije.  Živeli i prijatno!


Нема коментара: