понедељак, 13. март 2017.

DANI VINA U PARAĆINU






Piše i fotka: Gordan Gorunović


5. Sajam vina u Paraćinu održan je 11. marta 2017. godine u velikoj sali hotela Petrus. Sajam su organizovali Turistička organizacija, vinski red Steva Pisar i Opština Paraćin Za sedam sati svoja vina predstavile su oko 50 vinarija a nekoliko hiljada ljubitelja vina je prodefilovalo između štandova. Na samom skupu mogli su se sresti poznavaoci, novinari, ljubitelji i slučajni prolaznici koji su uživali u događaju. 

 

Sajmu su prisustvovati i vinski viteški redovi iz Bajše, Vršca, Vlasotinca i vinski viteški red Steva Pisar iz Paraćina. Organizovano je ocenjivanje vina od domaćih, autohtonih, sorti grožđa pod nazivom "Samo naše". Žiri su činili: enolog Tatjana Đuričić i profesor Dragoslav Ivanišević. 


Dodeljeno je više nagrada za autohtona vina u više kategorija. Za sveukupnog pobednika proglašen je Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada sa vinom "Neoplanta".  Od zvaničnog otvaranja i same dodele sve je bilo jako svedeno i praktično tako da su ljubitelji “uskraćeni” za suvišne govore i mogli da se usredsrede na ono za šta su došli.


Turistička organizacija opštine Paraćin je organizacijom Sajma vina uspela da pozicionira Paraćin na vinskoj mapi Srbije sa ciljem da ova manifestacija stane rame uz rame sa najznačajnijim manifestacijama ovog tipa u zemlji i da se na taj nacin unapredi vinski turizam Paraćina. Velike pohvale za hotel “Petrus” koji je odličnim prostorom i posluženjem omogućio celu manifestaciju.


Kruna to vinskog dana je bila 17. Vinska svetkovine “Dani vina“ u Trešnjevici kod Paraćina sa dodelom nagrada za najlepšu vinsku pesmu u Domu kulture. Dve kategorije u konkurenciji dece imale su za temu vinograde i goržđe a seniori su pisali o vinu. 


Sijaset nagrada od diploma, knjiga, pehara, vina i rakija dodeljeno je zadovoljnim nagrađenima. Puna lepa sala, odlična organizacija i stručni žiri učinili su uspešnom celu manifestaciju.


Srbija postaje sve bogatija vinskim manifestacijama ovakvog tipa, a sledeće godine možemo očekivati dalji rast i još već uspeh ove, paraćinske.

Нема коментара: