петак, 28. април 2017.

Sapun sa vinom




Vino je za mene uvek bilo i biće sinonim za opuštanje i hedonizam. Isto tako i brčkanje; bilo ono u kadi ili u moru. Da li bi te dve slatke nastranosti mogle da se spoje razmišljao sam zanesen i ponesen. I tada mi na pamet pade ima li igde sapuna sa vinom. Da li ga je neko već napravio? Zamislite samo sapun od sovinjona, šardonea, rizlinga i tamjanike, kao i merloa, kabernea, pino noara ili prokupac sapun? Roze ili penušavac? Dakle, bilo da vam se vino koje ste pazarili i niste ga ispili ili ako vinari ne budu zadovoljni sa krajnjim ishodom neke godine ne treba nikako očajavati. Ili komina u nedostatku bolje ideje. Kao sirovina može poslužiti i slavsko, bumerang vino koje se prenosi s kolena na koleno, dok ne strada meniskus. Samo vino treba upotrebiti za sapun. Da pomirišete, pa da se pošteno istrljate. Evo do kakvih sam informacija došao.  


U kozmetici se osim grožđa, belog i crnog, kao sirovina koriste i nusprodukti fermentacije crvenog vina- vinski drop (komina), ulje grožđanih semenki, kao i mlevene semenke koje služe za piling kože. Za kozmetičku upotrebu grožđe se suši (Amarone, brate!) i melje u fini prah, jer prirodno sadrži kvasac koji može iritirati kožu, pa se na ovaj način neutrališe. Vinski drop, koji zaostaje nakon fermentacije crvenih sorti vina bogat je polifenolima, proteinima, mineralima, vitaminima B-kompleksa, a ne sadrži alkohol. Pospešuje cirkulaciju krvi, što je čini zdravijom. Takođe može da spreči nastanak srčanih bolesti, upala i tromboze. Ulje grožđanih semenki je fluidnije od ostalih, bez mirisa i ne ostavlja masan trag na koži, sadrži vitamine, minerale i proteine, a nema holesterol. Batalite hijaluronsku kiselinu!


Kao što nam je svima poznato alkohol i mast nisu dobri drugari. Mislim, nisu baš uvek. Pogotovo u hemiji. Dobro ih je složiti ako nešto čalabrcnete, ali ne i ako pravite sapun. Stoga vino treba da skuvate kako biste uklonili nepotrebni alkohol. Moramo ga izvesti iz trenutne temperature dodavanjem i oduzimanjem toplote u procesu saponifikacije. Šećer iz vina sapunu daje stabilnu i meku penu, bogate kremaste mehuriće, ali negativno može da se odraziu na miris. Stoga je preporuka da koristite vina sa niskim sadržajem šećera. Boja od pokožice može mu dati lep preplanuli, rustični ten, ako su u pitanju crvena vina. Mirisi, već znate paleta je bogata do raskošnosti. Da li ima potrebe da spominjem činjenicu da sadrži  antioksidanse i hranljive materije. Belo vino posvetljuje i pomlađuje kožu, uklanja ili prikreva fleke na koži.

Roditelji vinoterapije su bračni par Tomas, koji su pošavši od naučne studije Farmaceutskog fakulteta u Bordou, kojom je dokazan snažan uticaj grožđanih semenki i pokožice grožđa na kožu iznedrili vinsku kozmetiku 1995. godine, da bi već 1999. otvorili prvi vinoterapijski spa-centar. 



Manite silikone, botokse, zatezanje i liposukciju. Sapun sa vinom spada u grupu anti-ejdžing sapuna. Bogati su polifenolima koji nutrališu agresivne, slobodne radikale u organizmu i štite kožu od staranja. Istovremeno joj daju prokrvljenost i elastičnost. Celult nestaje kao rukom odnesen! Sapunu se mogu  dodavati i arome poput lavande, mente, pomoradže, meda, cimeta, limuna, ruzmarina, karanfilčić, kafa, čokolada, glina, mleko. Pada mi na pamet da bih takve sapune nazvao bermet-sapuni. Ako se nekome ovo svidelo i misli da krene u biznis na rasplaganju mu velikodušno stoji broj mog tekućeg računa. Živeli!

Нема коментара: