четвртак, 2. новембар 2017.

XIII Međunarodno enološko takmičenje "Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme"-Kinezi dolaze!



Na XIII Međunarodnom enološkom takmičenju "Emozioni dal Mondo Merlot i Cabernet Insieme" koje se tradicionalno održava svakog oktobra u Bergamu u konkurenciji za nagrade bilo je 256 vinskih uzoraka proizvedenih u 23 zemlje širom sveta.


O njima je svoj sud iznelo 76 sudija pozvanih iz 29 zemalja, podeljenih u sedam žirija. Ova manifestacija ima pravilo da 51% sudija mora da bude van Italije.  

Srpski tim činili su: Marina Bogičević, Mirko Rnjak i Nikola Biročević. Hrvatskom tim činili su i prof. Ivan Dropuljić, s kojim ćemo se za tri sedmice družiti na ovogodišnjem VINOcom-u i Željko Suhadolnik .



Naporan rad koji je bio pred njima obavili su u Korte Bergaminu u Pagacanu 20. oktobra 2017. godine. Za nekih 3,5-4 sata imali su zadatak da ocene po 39 uzoraka. Prostom matematikom to ispada oko 10 na sat.




Zdanje u kojem su većali smešteno je u južnom delu Pagacana, u neposrednoj blizini mesnog dvorca iz 1450. godine, koji se seljakao od ruke jedne plemićke porodice do druge, da bi ga grad kupio 2000. godine i započeo opsežnu restauraciju.


Ovogodišnje takmičenje obeležilo je to da se po drugi put u istoriji takmičenja 60% prijavljenih vina na „Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme" došla sa strane. Interesantni su bili nastupi Kanade (vina s Nijagarinih vodopada), Južnoafričke republike i Australije. Čak 103 od prijavljenih vina preskočila su granicu od 85 poena. Mada, bilo je i onih s manama, čep, isparljive kiseline...


Zlatne medalje, njih 77, su ponela vina iz 14 zemalja širom sveta. Prvak ovog takmičenja bio je domaćin, Italija s osvojenih 33 medalja. Sledila je Kina s osvojenih 11 medalja (od 33 prijavljenih uzoraka), pa Srbija sa 8 (11 uzoraka), Hrvatska sa 7 (Agrolaguna 3, Feravina 2, Krauthaker 2)  i Izrael sa 5. Argentina, Australija, Mađarska i Rumunija osvojile su po dve medalje, a Južnoafrička Republika, Kanada, Malta, Grčka i Slovačka osvojile su po jednu zlatnu medalju. Proglašenje pozlaćenih vina bilo je u Privrednoj komori u Bergamu. 


Ovogodišnje takmičenje obeležio je i furiozni trijumf Kineza, koji su za svoja vina iz 2016. dobijali od 87-89 poena i koji deluju kao da su proveli već pet godina u boci. Da li je to uspeh francuskih enologa za prisutne je ostala enigma. Ovo je velika opomenima evropskim proizvodjacima vina da Kinezi dolaze.


A što se nas tiče, raduje sve veće i uspešnije učestvovanje tzv. „malih vinarija“.



Uostalom, najbolje ocenjen je, upravo, kaberne Modrovrana 2015, Grabak, malo poznate vinarije iz Vrnjačke Banje.  



Niška vinarija Izba Jovanović sa svojim Merlot 2015 pored zlatne medalje dobila je i specijalno priznanje žirija novinara, kao i komšije iz Feravina.




Fruška gora se proslavila sa 4 zlata: 2 Kovačević (Aurelius Edicija Redition 2012, Aurelius Edicija Sedition 2012), Fruškogorski vinogradi za Quet Merlot 18+ i Atelje vina Šapat (Cabernet Sauvignon 2013).


Zahvaljujući prisustvu mnogih međunarodnih novinara za vino i hranu dodeljeno je dvadeset pres nagrada. Svoje nagrade dodelio je i veb žiri (2), čiji se ukus poklopio sa ocenama žirija.


Izuzetno interesovanje vladalo je za pet međunarodnih radova na Simpozijumu "Pijte vina sa svoje teritorije i budite zdravi", koji je održan u Mozaik sali Privredne komore Bergama.

 

Zlatna vina su uobičajno ponuđena na probu na završnom degustacijskom stolu organizovanom u starom gradskom jezgru Bergama, sali manastira Porta Sant'Agostino u subotu 21. i nedelju 22. oktobra 2017. Ono što je uzvanike moglo da obraduje je i činjenica da se istovremeno održavala i Izložba sireva.





 

Naime, Bergamo je proglašen za ovogodišnju evropsku prestonicu sira. Čak 40 izlagača iz cele Italije ponudili si svoje sireve čija se cena kretala od 50-450 €/kg.

 
  


Posebno su bili izloženi luksuzni sirevi, a ostali su se mogli probati, poput onih kozijih odležalih u senu 24 meseca. Kome se sviđa sviđa se!

 
 
 

Kako i dolikuje, pre nego što su se gosti oprostili od ljubaznih domaćina, imenovane su sudije sledećeg, XIV Međunarodnog enološkog takmičenja "Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme" koji će se održati od 18. do 20. oktobra 2018. godine u Bergamu.


Fotografije: Mirko Rnjak, Nikola Biorčević, organizator

Нема коментара: