понедељак, 4. децембар 2017.

ATELJE VINA ŠAPAT-PROSLAVA ZLATNOG KABERNEA



 
Atelje vina Šapat je u subotu s prijateljima proslavio osvojeno zlato. Zlato za svoj kaberne 2013. Kao što smo vas već informisali na XIII. Međunarodnom ocenjivanju vina - Emozioni dal Mondo: Merlote Cabernet Insieme 2017. koje je održano u Bergamu, Cabernet Sauvignon 2013 Ateljea vina Šapat osvojio je zlatnu medalju. Emozioni dal Mondo održan je u organizaciji udruženja Vignaioli Bergamaschi (vinarije Bergama) i konzorcijuma Valcalepio doc, a pod pokroviteljstvom OIV-a (International organization of wine and vine).

 

Vinarija Šapat nalazi se u Novom Slankamenu, na Fruškoj gori, i proizvodi vina u limitiranim serijama. Na domaćem tržištu Šapat nastupa sa više etiketa, među kojima su najpoznatije Suma i Šardone barik. Od crvenih vina, tu su Magnus, Pi i, sada već zlatni, Kaberne. Inače, ovo je prvi put da se Atelje vina Šapat pojavio na nekom svetskom ocenjivanju vina.

Nagrađeno vino karakteriše intenzivna voćna aroma svežih šumskih plodova i šljive, sa naznakama crnog bibera. Dobro se slaže sa mesom i starim sirevima, dok je samo vino odležalo u hrastovim bačvama. 

 

Kao što slavljenk reče:

"Najlepše na ovom svetu su žene!"

A onda vino. A ja mislio da su to sinonimi. 

 

Iz sigurnog toplog zaleđa, kroz stakla posmatramo vinograd, pred prvi ovogodišnji sneg. Svaki red krasi po jedna crvena ruža. Sala je već novogodišnji dekorisana. Uživamo u zvucima prijatne muzike, odličnim vinima i ukusnoj zakusci. 

 

Potom silazimo u vinariju. Prostor gde se grožđe iz vinograda pretvara u vino, projektovan je prema najsavremenijim standardima. 

 

Opremljen je najboljom enološkom tehnologijom, dok se u „barik podrumu“ nalaze tradicionalni drveni sudovi, vrhunskog italijanskog proizvođača, izrađeni od francuskog, američkog i srpskog hrasta, podesni i za fermentaciju, kao i za čuvanje crvenih vina. Boce i folije dolaze iz Italije, a čepovi od plute iz Portugalije. 

 
 


A proslava, proslava se protegla do u noć. Vojvođansku, ravničarsku, jedne proste vojvođanske zime, sa čašom dve crvenog vina. Kristinu, ako već pitate nisam primetio.  

 


Нема коментара: