петак, 22. април 2016.

Vinski maraton zadovoljstva u Vinariji Rnjak



 
Beogradski maraton bio je sjajna prilika za posetu jednoj od vršačih vinarija. Svako onaj koji misli da je sa neveselom sudbinom Vršačkih vinograda tradicija vinogradarstva i vinarstva u ovom regionu okončana ljuto se vara. Vinarija Rnjak iz Gudurice, 14 kilometara udaljena od Vršca, vlasnice Ljiljane Rnjak, na nedavno završenom XI Vinofest-u, u Vršcu, nagrađena je sa jednom zlatnom i tri srebrne medalje. 

 vina 2015. godine

Njihov šardone osvojio je zlato i 83,67 poena; sovinjon - 74,67, kaberne 73,00 i roze - 72,33. Na ovogodišnjem Beowine-u ova mlada, ali perspektivna vinarija, ponela je zlatnu medalju za sovunjon, a bronzanu za šardone. Kao što se prisećate, sa vinima ove vinarije upoznao sam se kod Tintora, na matineu.


Da bismo utvrdili gradivo na licu mesta, iskoristili smo jednu sunčanu subotu, dok su neki jurcali beogradskim ulicama i zaputuli se ka Vršcu, ljupkom gradiću u Banatu, gde uvek ćarlija vetrić  mio. Tamo gde počinje planinski masiv Karpata. Mada postoje verodostojna istraživanja da su Vršačke planine ipak starije. Po popisu iz 1881. godine Vršac ima 22.810 stanovnika i najmnogoljudniji je grad u Banatu. Uporedo se razvija i srpska i nemačka opština. 


O blagorodnosti ove sredine svedoči činjenica da je 1893. godine osnovano „Društvo za zaštitu zdravlja i prirodno lečenje”. Članovi društva su svakodnevno odlazili na Vršački breg, skidali gornje delove odeće i išli do posebno uređenih mesta, „vazdušnih i sunčanih kupki”. Stoga je sagrađena posebna zgrada, gde se odlagala nepotrebna odeća i koja je služila kao zaklon od iznenadnih vremenskih nepogoda. 


U XIX veku ovde se prostire jedan od najvećih vinograda u Evropi, na 17 hiljada jutara (oko 10 hiljada hektara). Berba 1875. godine bila je rekordna, proizvedeno je milion aktova (56 miliona litara) vina. Vina je bilo toliko, da je vršačka ponuda uticala na cenu ovog nektara na evropskom tržištu. 

Nažalost, 1880. godine vinovu lozu napada filoksera i potpuno je uništava. Te godine švajcarski trgovac Bernard Štaub gradi moderan vinski podrum „Helveciju”.


Vinogradi vinarije Rnjak, ukupne površine 6,5 hektara sa 25 hiljada čokota, uglavili su se između Malog Središta i Gudurice, na nadmorskoj visini od oko 150 metara. Tu je i Gudurički vrh (641 m.n.v), najviša kota Guduričkih planina i Vojvodine. Deluje idilično, poput oživljene slike Paje Jovanovića, Vršački triptihon (rađene po porudžbini Municipija iz 1896. godine). U vinogradima uzgajaju, od belih sorti: sovinjon i šardone a od crnih: pino noar, kaberne, merlo i muskat hamburg. Obišli smo vinograd, a onda se zaputili ka vinariji, smeštenoj u porodičnoj kući, iza masivnih drvenih kolskih vrata. Kuća je tipična za ovaj kraj. Počell smo sa trkom zadovoljstva - a završili smo na vinskom maratonu. Prešli smo stazu od belih preko roze da crvenih vina. Razlika je samo bila u kilometraži, a zadovoljstvo viđenim i degustiranim – neprocenjivo. 


Vinova loza se ovde gaji još od doba Rimljana. Otac istorije, Herodot piše da Agatirezi, koji žive na ovim prostorima, između sebe sve dele osim mača i krčaga za vino. Zaranjam još dublje u istorijsku kupusaru i saznajem da legenda tvrdi da je vršačka loza izrasla iz štapa Svetog Save. Prvi pisani podatak o vršačkom vinu datira iz 1494. godine (F. Mileker, “Povesnica slobodne kraljevske varoši Vršac”), kada budimski ekonom kupuje bure vina za ugarskog kralja Vladislava II po ceni od 10,5 zlatnih forinti.


No vratimo se domaćinima, čije priče nisu ništa manje zanimljive, naprotiv! Porodica Rnjak  je planirala da poseti Barselonu. Trebalo je da polete iz Temišvara. No, zbog vremenske razlike između dveju susednih zemalja i poslovične (ne)efikasnosti graničnih službi, zakasnili su na let. I kada nisu posetili Španiju, rešili su da se, bar, provedu, u Vršcu. Par su lokala promenili, sve u nadi da će popiti domaće vino. I možda baš tada rešili su da ga sami prave, da se više ne maltretiraju. Napominju da to nije nimali lak, ali da je svakako lep posao, ako čovek na samom početku raščisti šta želi da sledi biznis ili viziju.  


Evocirali smo uspomene na prošlogodišnji roze (100 % muskat hamburg), da bismo nastavili sa ovogodišnjim (2015) razigranom kupažom muskat hamburga, pino noara i rajnskog rizlinga (u odnosu 6:3:1), sa 12,5 % alkohola. I dok se prošlogodišnji diči bojom lososa, ovogodišnji je koloritniji, transparente-rubin boje, koju duguje pinou.

 u bokalu je roze iz 2015. a u čaši iz 2014. godine

Očigledno je roze od sezone 2014 do 2015 posećivao teretanu, te je snažnije oblikovao telo. Onaj 2014 je ženski, faminizirani, pa ko šta voli nek’ izvoli! Stručni saradnik Vinarije Rnjak je Mirko Gagić, nekadašnji direktor Vinarije Benkovac. 

 vina 2014. godine

Prelazimo na bela vina, koja su tipični sortni predstavnici. Kao što rekoh, do sada su imali dve berbe: 2014. i 2015. 

 
Šardone je prozirne, bledo-žućkaste, slamaste boje, sa aromama zelene jabuke, limuna i grejpa, tropskog voća čak i banana.  


Sovinjon je svetlo-žućkaste boje, sa zelenkastim odsjajem, osvežavajućih kiselina, umerenog alkohola, sa suvom završnicom i aromama limete i sveže pokošene trave. Za izgled etiketa 2015. godine pobrinula se vlasnica vinraije. 


Vinarija se nalazi u podrumu stare, bogataške, švapske kući. Kuća je bila poprilično zapuštena u vreme njihovog dolaska, te su deliće nekadašnjeg sjaja pronalazili na tavanu i vraćali na provobitno mesto. Prostorije su prostrane, sa očuvanim brodskim podom i visokim plafonom. Posebno nam se dopao fragment orginalnog plafona sa šarom. Kod ulaznom hodniku je ložište, koje je grejalo više prostorija. No, kako ukućane slučajno ne bi iznenadila oštra vojvođanska zima tu je mesto pronašla i lepo dekorisana kaljeva peć. Na sve načine su se potrudili da kući vratili nekadašnji sjaj. Obišli smo levi (uglavnom bela) i desni podrum (crvena) kapaciteta 30 hiljada litara i upoznali se i sa ambicioznim planovima ove vredne porodice. Temperatura u podrumu ne prelazi 15 stepeni. U podrumu mobilni telefoni nemaju signal. Vino ne treba na koji način uznemiravati dok boravi u bačvama i inoks sudovima. Probali smo i rajnski rizling i prodiskutovali o njegovom eventualnom učešću u kupaži sa sovinjonom. Preneli su nam čuđenje svoje familije iz Dalmacije (Benkovca) kako to da berba pre započne u Banatu, nego u Dalmaciji. Možda je tajna u ovdašnjoj klimi.



Jer, ovde su prelazi između godišnjih doba umereni. Prosečne padavine iznose 748 mm/m2, a prosečna godišnja temperatura je 11,5° C. Zime su blago oštre, a leta su pretežno suva, duga i topla sa srednjom temperaturom u julu od 21,5° C. Vazdušna strujanja čine sedam vetrova, koji duvaju 271 dan u godini. 


Vršac je, u prošlosti, uglavnom bio prepoznat po proizvodnji belih vina. Naši domaćini već marljivo rade na crvenim, te pripremaju pino-noar, merlo i kaberne, kao i njihovu međusobnu kombinaciju (kupažu). Ova vina su se smestila u desnom podrumu, u barik buradima Đorđević. 


Imao sam zadovoljstvo da ih probam, sa izvora, i mogu vam reći da nas čeka lepo iznenađenje! Prelepa boja, prava eksplozija bobičastog voća! Vlasnica vinarija ima namere da dokupi još zemljišta i da ih zasadi sa ovdašnjim, autohtonim sortama. U planu je i izgradnja degustacione sale, za ljubitelje vinskog turizma, bilo da dolaze prevozom, peške ili na biciklima. 

Da osete dah Dalmacije u Banatu!



Нема коментара: