среда, 22. новембар 2017.

Papa pije Kadarku iz Srbije


Običaj da se papa sladi vinom kadarke seže duboko u prošlost, još u doba kompozitora Franca Lista, koji je drugovao sa tadašnjim papom (Pije IX), kome je svake godine na praznik Svetog Urbana slao vino od kadarke. Tradicija da se vino od kadarke, nežne sorte grožđa i veoma teške za uzgoj, šalje papi, nastavljena je 2009. godine.  U saradnji sa segedinskim biskupom nastavlejno je slanje kadarke iz segedinske katedrale u Vatikan.

Vinariju Tonković osnovana je 2006. u cilju reanimacije istorijski važne vojvođanske sorte grožđe, kadarke. Nalazi se u Subotičko-horgoškoj peščari, pozicija Bački vinogradi. Kadarka je poznata kao autohtono mađarsko vino, no bila je dominantna sorta crvenog vina u Vojvodini u vreme Autrougarske, vrlo cenjena, jer se lepo sljubljuje s gulašom.

No, kadarka zapravo potiče s juga Balkana. Izvorno se zove Skadarka, ali pošto u mađarskom jeziku „SK“ ne može da stoje na početku reči, preimenovana je u kadarku. Teška je i veoma zahtevna za uzgoj, pa se zato vinari retko odlučuju baš za nju.



Fantazija je crveno vino, elegantno, mekano i sveže vino srednjeg tela, umerenog alkohola, rubinske boje, prepoznatljivih aroma crvenog i crnog voća, posebno višnje i dugog voćnog ukusa, koji zadržava intenzitet i na srednjem nepcu. Zahvaljujući fino granuliranim taninima, Fantazija može trajati najmanje desetak godina. Godišnje se proizvodi oko 30 hiljada buteljki. Fantazija 2011. dobila je Decanterovu bronzanu medalju.



Rapsodija se proizvodi u svega nekoliko hiljada boca, s odabranih položaja unutar vinograda. Rapsodija je kompleksnije vino, s velikim potencijalom dozrevanja. To je vino moćnijeg tela i gušće teksture, stasavalo u novim hrastovim bačvama od 300 litara. Rapsodija ističe dve ključne osobine kadarki: eleganciju i svežinu. Rapsodija 2012. je nagrađena Decanterovom brozanom medaljom. Kao i Fantazija, nazvana je u znak poštovanja kompozitoru Franzu Listu.




Kadarkin rosé ujedno je aromatičan i svež. Vine posebne svežine,  može se piti tokom cele godine. Na nosu donosi mirise šumskih jagoda. Rosé se proizvodi u nekoliko hiljada boca, a 2014. dobio je Decanterovu preporuku za sortu.

Нема коментара: