уторак, 21. новембар 2017.

WINE JAM TERROIRS 2017



WINE JAM TERROIRS 2017 ove godine održan je u petak 17. i subotu 18. novembra 2017. godine u Hotelu  Radisson Blu, Beograd. Naglasak je bio na zemljištu i njegovom uticaju na vino. Vinari su se odazvali pozivu organizatora i doneli uzorke zemljišta i loze, radi upoznavanja vinske publike s podnebljem s kojeg određeno vino dolazi.

Svoja vina su izložile sledeće vinarije: Bikicki prirodno vino, Tonković kadarka, Lastar, Temet, Cilić, Virtus, Pusula, Šapat, Komuna, Kovačević, Deurić, Brestovački, Trivanović, Đurđić, McC, Matalj, Dajić, Vimmid , manastir Studenica, Budimir, Ivanović, Čokot, Tošići, Veličković, Trišić,Pantić, Rnjak, Đorđe, Galot, manastir Hilandar, Plantaže (CG), Lozar (MK), Fazan (BiH), Maurer, Sagmeister, Patkov vinograd,  Madžić, Grabak, Izba Jovanović, Todorović i Stojanović. 


Željko Garmaz je predstavio svoju knjigu "Vinske priče: Dalmacija" i  tamošnja vina (lepa kolekcija dingača, grka...HR).

 

Posetioci su mogli da probaju  sireve Belgrader i mlekare Dana  i rakije: Rakiju Sveticu, Rakiju iz Rakije, Dedinu rakiju, Krunsku, Volos naturu i Rtanjsku rakiju. Saorganizator ovog estogog dela je bilo udruženje Rakija, ugavnom (Ilija Malović i Zoran Radoman). Svoje proizvode izložili su  RIEDEL (vinske čaše i dekanteri ) i  Illy (kafa). 

Sastavni deo festivala su i  prigodne radionice na kojima mogu da se razmene mišljenja, da se vidi šta sve treba uraditi da bi se vino još više ukorenilo u nas. U petak se pričalo o brendingu srpskih vina (marketinši stručnjaci i vinari tet a tet, voajeristički ispraćeni od stručne publike), a nakon toga smo se pitali: "Kuda ide vinska Srbija - bez dlake na nepcima?"

 

Subotnja sesija otpočela je konferencijom inostranih vinskih novinara (šest- iz SAD, Rusije, Austrije, Holandije i Italije, koji su u prvoj zvaničnoj poseti Beogradskom vinogorju ). 

Sledila je radionica za rakijaše ("S rakijom na ti"), da bi se festival zaključio diskusijom na temu : "Nove generacije i vino - koji nas vinski trendovi očekuju."



Konačan zaključak: zanimljivo, posećeno, korisno, dinamično, opet par vinskih noviteta, diskusije će valjda poslužiti u sagledavanju stanja danas i u Srbiji, a uz sve to smo se i dobro smo se zabavili. Malo li je? 



 

Нема коментара: