четвртак, 30. новембар 2017.

XII VINOcom – Još jedan vinski tulum u Zagrebu




Vinocom je produkt prilično neverovatnog entuzijazma profesora Ivana Dropuljića, matematičara i vinskog zaljubljenika i divnog čoveka. Na festivalu se već tradicionalno predstavljaju probana vina, mečovana sa sjajnom hranom, održaju se savremeno koncipirane eno-gastro obuke za poslovne ljude, trgovce, someliere, ugostitelje, ljude iz javnog života, novinare i druge ljubitelje vina i hrane. 

 

Vino se, odnedavno,  proširilo i u šatoru koji je tradicionalno bio namenjen hrani. Patinirano otmeni hotel Esplanada građen u bel epok stilu svake godine je pozornica jedne velike i vesele vinske žurke i razmene fenomenalne pozitivne energije. Zemlja partner ove godine bila je Ruska Federacija, koja je imala priliku da svoja vina predstavi i u okviru jedne od radionica (Vino morsko vinogradarstvo forum predstavlja nove ruske vinske marke). 

 

Vinoljupci s čašama u rukama i osmesima na licu hitaju od dvorane Venice do Paris, od Emerald do Istanbul,  da bi se opet svi našli na Oleander terasi ili ispred ulaza u hotel. Preko 300 izlagača iz cele Hrvatske, ali i Francuske, Austrije, Italije, Portugalije, Slovenije, Makedonije, Srbije (Zvonko Bogdan, Erdevik Winery, Stara Sokolova) i drugih zemalja predstavili su svoje najbolje proizvode radoznalim hedonistima. 

 

Nismo propustili priliku da  posetimo i izvrsne radionice: Randez-vous s Frankovkom (Feravina), Jeste li sigurni da znate sve o Graševini?, Krauthaker, Arhiva - mogućnostiodležavanja o čemu sledi detaljniji zasebni izveštaji. U prvom naletu da spomenemo par: malvazije (Radovan-jedna od najekstraktnijih malvazija koje samo probao, naglašene arome cveća i bagrema, zrelo žuto voće i osušena trava, aromatično bilje), žilavke, žlahtine, grk i  za mene novitet škelet.


Ova vinova loza daje vino svetložućkaste boje sa zelenkastim prelivima. U čaši vrlo bistro s lepo razvijenom sortnom aromom koja asocira na belo voće, sveže jabuke i kruške s akcentom vanile. Loza je izuzetno otporna na botritis, grozd je razuđen, te je smanjena potreba za primenom fungicida. Probamo vina Vinarije Voštinić Klasnić (Moslavina) vrhunski Škrlet 2016, oranž Škrlet Orange 2016, kao i predikatni vrhunski Škrlet Unikat 2016 kasna berba. Škrlet Orange je vino prouzvod maceracije od 23 dana i 22 noći. 

Škrlet je kristalno bistro vino, svetlo žućkaste boje s zelenkastim odsjajem, voćnog karaktera, kojim caruju agrumi. Pre svega citrusi, u primesama se mogu pronaći jabuke, egzotični tonovi ananasa, nagoveštaj vinogradarske breskve i tragovi herbalnosti. Ukus osvježavajući i lagan, pun živahnih kiselina. Škrlet Unikat iza moderne etikete sa crvenim krugom na žutoj podlozi, krije kristalno bistro vino nežno žute boje, svežine koji budi asocijacije na breskvu, a potom se otkrivaju i note dinje i kruške. Osim dominantno voćnih, daju se naslutiti i herbalne note. 


 
Vinarija Mikša ima tradiciju koja datira još iz 1936. godine kada je zasađen  prvi vinograd i to baš sa moslavačkom autohtnom sortom škrlet. Puni zamah i profesionalno bavljenje vinogradarstvom započinuje 1994.  kada ire zasade i vinski podrum, kao i ugostiteljski objekat gde se njihova vina, uz odgovarajuću gastronomsku pratnju mogu probati. 


Nastavaljmo dalje uz morske plodove, roštilj, pršutu, tarufe crne, te stigosmo do izuzetka koji potvrđuje pravilo - frankovke - Feravino - sveboje sortnosti - frankovka od kolevke do pred groba. Zadržavamo se u razgovoru s vlasnicima Vinarije Agris Koiji proizvode istarsku malvaziju i graševinu. Njihova malvazija je suva, izraženih nota kruške, uz blage nagoveštaje citrusa, malo prolećnog belog cveća, i nežnih kiselina. Graševina je zelenastožute boje s blagim aromama tropskog voća, grensmit jabuka i sasušenog sena, ugodnih kiselina i izražene mineralnosti uz karakterističnu sortnu gorčinu u završnici. 

 

Drugi dan startovali smo s temom: Svet graševina - sortnost podleže zahtevima teroara, da bismo nastavili s Krauthakerradionica - arhiva, mogućnost odležavanja, gde nam je otkriće pred sjajnog nebiola i merloa, bio Krauthaker verdućo- Kuvlakhe Verduzzo 2011. Bez sumpora, prirodni kvasci, stara škola. Vrllooo zanimljivo. Tu smo negde i saznali da komšije, ako žele da gaje neku sortu moraju da traže dozvolu za sađenje određene sorte na tom potezu od nadležnog ministarstva. Poukama nikad kraja. Idemo na teren kozmetike. Neki su, uporno, tvrdili da je za njihov dobar ten zaslužna kupaža graševine i sovinjona. Nastavljemo druženje i probe vina, a završili smo sa nekim sjajnim dingačima, plavcima, kod Stine, Bure, Matuška (Rojal dingač i Superior), te kod Čitluka i Nuića (Trnjak). 

 

Kao što rekoh, doživljaji, prijatniji od prijatnijih, ređali u neprekidnom nizu, kao na nekoj veseljačkoj pokretnoj traci, na koju je svako bio pozvan da da svoj osmeh i zagrljaj. Tek s ove vremenske distance, kada smo sabrali sve što smo doživeli utisci su nam još bolji. Što dovoljno govori o kvalitetu ove vinske fešte. Izuzetno duga završnica, aftertaste. Na usnama, u glavi, u srcu...

 
 

A onda kao što Njegoš reče: Čaša vina čašu vode ište...

Нема коментара: