петак, 8. децембар 2017.

Vinarija Magaza- Velika Drenova



 
Podrum Magaza osnovan je 1946. godine u mestu Velika Drenova. Ali nije sve teko, što bismo rekli, po loju. Odmah nakon izgradnje 1947. godine podrumska zgrada je nacionalizovana, što je proizodnju  vina i rakije zaustavilo sve do 1957. godine, kada je podrum zvanično vraćen u vlasništvo porodice Milanović.

Na temeljima starog podruma nikla je nova vinarija koja je registrovana 2015. godine pod imenom porodična vinarija „Magaza“.

 
 
Podrum je preradnog kapaciteta od 2 hiljade litara, a grožđe dolazi iz sopstvenih vinograda površine 3,5 hektara. Nalaze se u vinogradarskom rejonu „Tri Morave“, u selu Mala Drenova, na dve lokacije: „Lipnica“ (čokoti merloa i šardonea) i „Vinik“ (bela tamjanika). 



Mi smo imalo zadovoljstvo da se sa radom i produktima takvog rada upoznamo na nedavno održanom Festivalu srpskog vina u Lazarevcu, a juče smo to iskustvo mogli da ponovimo u Vinoteci Vina Srbije, gde ih možete i kupiti (Zmaja od Noćaja 9, Ilije Garašanina 22). 



Tamjanika 2016, je lagano, suvo vino, muskatnog ali ne i sladunjavog karaktera (tako tipičnog za ovu sortu), neočekivano svežih i izbalansiranih kiselina, sa 11, 5 % alkohola.

Šardone 2015 je suvo vino punog tela, komleksne strukture, dobijeno od prezrelih grozdova šaronea fermentacijom u hrastovim buradima. Diskretnog ali i kompleksnog mirisa i karakterističnog sortnog ukusa sa dugom završnicom.   Alkohola 14 %.

Merlo 2015 je suvo, sortno vino voćno, crvene rubin boje, svilenkaste strukture, s aromama trešanja i borovnica, kao i karamela i nota cimeta. Odležalo godinu dana u hrastovim buradima.

Нема коментара: