уторак, 30. јануар 2018.

FEBRUAR U ZNAKU JUGA ITALIJE: Skup italijanskih i srpskih privrednika prehrambenog sektora u Beogradu


Predstavnici 31 kompanije sa juga Italije doputovaće u Beograd na skup posvećen saradnji u oblasti proizvodnje hrane i pića, koji će biti održan 27. februara, u hotelu Hyatt, i tom prilikom susrešće se sa privrednicima Srbije i regiona.

To je u intervjuu RTS-u najavila Marina Skonjamiljo, direktorka beogradske kancelarije Agencije za spoljnu trgovinu (ICE) Ministarstva ekonomskog razvoja Republike Italije. 

Proizvođači  hrane i pića iz poznatih regija juga Italije - Bazilikata, Kalabrija, Kampanija, Pulja, Sicilija, Abruco, Molize i Sardinija, predstaviće svoje proizvode kolegama iz Srbije i regiona, a oni će se upoznati sa poljoprivredno-prehrambenim sektorom Srbije i susednih zemalja. 

Oko 40 privrednika i kupaca iz regiona – koji će posetiti ovu manifestaciju zahvaljujući saradnji sa kancelarijama Agencije ICE iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Albanije i Crne Gore koje predstavljaju tržišta 9 zemalja regiona – prisustvovaće takođe prezentacijama, radionicama i B2B sastancima koji će biti organizovani u sklopu ovog događaja koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije u sklopu projekta “Piano Export Sud II”, objasnila je direktorka kancelarije Agencije ICE u Beogradu.

Proizvodi visokog kvaliteta i pristupačnih cena, među kojima su najpoznatiji izuzetna italijanska vina, maslinovo ulje, popularne testenine, sirevi, biće predstavljeni domaćem i regionalnom tržištu tokom februara koji će u Srbiji, u organizaciji Agencije ICE, proteći u znaku juga Italije. 



S čuvenim delikatesima se mogu upoznati i građani na velikoj prezentaciji u Beogradu, koja će biti organizovana u tržnom centru Delta siti, 24. februara, najavila je Skonjamiljo.

Najavljeni događaji su nastavak izuzetno uspešne privredne saradnje Italije i Srbije. Kada je reč o srpskom izvozu, Italija je najznačajniji izvozni partner Beograda, dok je u uvozu Italija na drugoj poziciji, iza Nemačke. U poljoprivredno-prehrambenom sektoru, Italija je prva zemlja na svetu iz koje Srbija uvozi robu (u vrednosti od preko 80 miliona evra), što svedoči o postojećoj snažnoj ekonomskoj vezi koja bi mogla dodatno da se ojača zahvaljujući i proizvodima iz južne Italije.

Ukupna vrednost trgovinske razmene između Italije i Srbije, prema zvaničnim podacima za period januar-oktobar 2017. godine, iznosi oko 3 milijarde 298 miliona evra, što je značajno povećanje u odnosu na 2016. i 2015. godinu. 

Izvoz Srbije u Italiju iznosio je 1,699 milijardi evra, dok je Italija u Srbiju izvozila robu u vrednosti od 1,599 milijardi evra.

Нема коментара: