Taman kada smo trebali da krenemo
put Obrenovca otvorila su se nebesa i sručila snažan pljusak na Beograd. No, to
nas nije nimalo pokolebalo da se otisnemo put II Vinskog festivala, koji se kao
i Prvi, održava u zdanju Sokolskog doma.
Znali smo da posle kiše, uvek dolazi vino.
Tamo nas je dočekao organizator
Mihailo Dimitrijević (28),
geodeta i vinofil, kome je podršku pružio Wine Jam. Manifestaciju su
potpomogli i Opština Obrenovac, JP SKC,
Hotel Svetionik, Club Level, Rubin sala za svečanosti, Ekspres restoran
RIK, KUD Kruna...
Jedna do druge poređale su se 17-tak
vinarije: Mačkov podrum, Vino Budimir,
Vino Toma Zdravković, Fruškogorski vinogradi, Erdevik Winery, Podrum Dajić, Vinarija
Antić, Vinarija Živkovića, Podrum vina Todor, Todorović, Trišić, Milojević, Podrum
Ačanski iz Banaštora, Vinarija Piano, Vinarija Vojinović iz Begeča, Vinarija
Krička, Stara Sokolova, Voćna vina
Romansa. Iz Istre je došla Vinarija
Coslovich.
Raduje veliko prisustvo tzv. malih vinarija, koje su
u sve većem uzletu, bela vina su im sortno-karakteristična, a crveniš je voćnih
aroma, poletan, nesputan barikom. Raduje i veliko prisustvo tamjanika, frankovka, prokupaca, kadarke, kao
i par vrlo zanimljivih pino noara.
Vinarija Krička je u vlasništvi porodice čiji su koreni u
Dalmaciji. Od belih sorti ponudili su nas s Šardoneom i Rizlingom, Pino rozeom (od pino noara) i Merlom. Najviše nam se dopao Rizling.
Podrum Ačanski osnovali su 1987. godine bračni par, Miilica, potekla iz vinogradarske porodice,
tehmolog i njen muž, diplomirani
inženjer voćarstva i vinogradarstva Jovan.
U radu im pomažu ćerke, Danica i Jelena.
Obrađuje šest hektara fruškogorskih vinograda, a godišnja proizvodnja vina
doseže do 50 hiljada litara. U asortimanu su im Italijanski rizling, Šardone,
Muslat otonel, te roze i crvena
vina: Fankovku i beli i crveni Bermet, koji dolaze i u malom
pakovanju, simpatičnom za poklone ili kao suvenir. Od 2015. godine u sastavu
vinarije je i degustaciona sala koja može da primi do 50 gostiju.
Vinarija Vojinović iz Begeča s radom je započella 2016. godine i od
belih vina nude Graševinu i Šardone, te Tango neštino (kupažu šardonea,
graševine i rajnskog rizlinga), poletan roze, a od crvenih Frankovku, Merlo, Kaberne, Vranac, Kuve (kaberne, merlo), Puna
jedra (kaberne, merlo, vranac). Pored sortnosti vina ono što privlači
pažnju je lep dizajn etiketa.
Podrum Milojević iz Lazarevca, selo Zepke, tamo gde se Kolubara susreće
sa brdovitom Šumadijom, oduševio nas je
svojom crvenišem- kupažom (kaberne, vranac) Putnikom, koji bismo mi samo
dekantirali kao i sjajnim kaberneom Vidik. Porodica Milojević, se prema
pisanim podacima Arhiva Srbije, vinogradarstvom bavi od 1863. godine kada je
posedovala tri motike vinograda (jedna motika je posedovala površinu koju jedan
kopač za dan okopa). Tradicija uzgajanja groždja, kalemljenja sadnica i
proizvodnje vina su se od tada prenosila sa kolena na koleno do danas. Brigu o
očuvanju istorisjkog značaja vinogradarstva-Lazarevca, podrum Milojević
deli sa članovima udruženja Zeočki vinogradi i svim istinskim
ljubiteljima vina.
Danas Podrum Milojević poseduje
gotovo tri hektara vinograda u kome su zastupljene stone sorte muskat hamburg,
muskat italija, afuz ali i cardina , kao i vinske sorte vranac, kaberne
sovinjon, šardone i smederevka. Mala degustaciona sala sa 40-tak mesta je
urađena u etno stilu sa kombinacijom cigle i drveta. Tu se mogu organizovati
razne degustacije vina sa pratećim gurmanskim specijalitetima koji su
pripremljeni kod nas, kao sto su hleb iz furune, kajmak, pršute, razne vrste
mesa, sireva...
Vinarija Piano je naslednik tradicije Jagodinskih podruma (u
sastavu Navipa od 1960.) od 2011. godine. Inače, vinogradarstvo u Jagodini datira još iz
1898. godine. Godine 1908. u Jagodini se
osniva čuvena Jovačka vinogradska zadruga, koja 1934. godine dobija ime Jagodinski
podrumi. Probamo crvena vina: Merlo,
Kaberne, Pino noar.
Kod Tonkovića uobičajno probamo dve kadarke Rapsodija 2011 i Fantazija
2013.
Vinarija Živkovića iz Tržaca, kod Alekandrovca ponudila nam je Tamjaniku i Prokupac. Začetnik loze Živkovića u selu Tržac, Živojin, nosilac Albanske spomenice,
potiče iz župskog sela Drenča, u kome je od malena imao dodir sa vinogradom i
vinom.
Kod Fruškogorskih vinograda, pred odlične linije (kvalirtet/cena) Fruškać,
iz linije Quet probamo Pino Blan,
Quet Merlo 18+ , kao i novite pitki Pinot
Noar, rubin crvene boje, sa aromama šumskog voća i začinskog bilja,
zaokruženog i punog taninskog ukusa, duge i voćne završnice. Odležavanje u
srpskom bariku dodao mu je lepe arome čokolade i vanile.
Sledi vinarija iz Erdevika Triatonom 2015, kupažom merloa, kabernea i širaza, ekstraktnim
vinom, aroma zrelog crvenog i crnog voća, crne čokolade i lavande. Prisećam se
da je tamo prva loza zasađena još 276 god. p.n.e. u vreme cara Proba. A da ova
vinarija baštini tradiciju koju je započeo 1826. godine grof Livije.
Kod Budimira probamo crvenu Trijadu, a kod Mačka merlo. Kod Vinarije Trišić, koja je takoreći
domaćin, jer se nalazi u Vraniću, probamo Roze Trišić (kaberne, merlo), Dimasid
(kaberne, merlo, kaberne fran) i Trišino vino (kaberne).
Vinarija Antić, sa svojim zetovima 2003. godine, osnovao je Zdravko Antić, vinogradar sa dugogodišnjim
iskustvom vodećeg tehnologa vinarije Kosovo Vino iz Male Kruše i vinarije
Orvin iz Orahovca. Vinarije na 3 hektara
zasada u svom vlasništvu i stalnim i proverenim kooperantima, proizvodi oko 30
do 35 hiljada litara vina. Probali smo Rajsku
baštu (kupažu u kojoj dominira pino noar), Vranac i Izbor srca (vrnac, game, pino noar).
Vinarija Todorović iz sela Lipovac ponudila nam je pored redovnih
asortimana (Čarolija (italijanski rizling), Ibis beli (beli sovinjon) Rozei (prokupac i kaberne)...) kao i uvek
„kec iz rukava“- Čaroliju 2010 rezervu.
Vinarija Coslovich iz Oprtlja
nam je donela Biancu, svežu malvaziju, standardno izdanje autohtone istarske
sorte, kao i Santa Mariu, zrelu malvaziju, kremastu koja donekle prikriva
sortne karakteristike, pravljenu od biranog grožđa, maceracijom na prirodnim
kvascima u trajanju od deset dana i bez filtracije. Odležala 18 meseci u
hrastovim bačvama. Teran je standardno dobar, sortno karakterističan. Njihova
ponuda bila je upotpunjena sirevima Gligora.
Podrum vina Todor, iz sela Vitkova, nadomak Aleksandrovca, braća Predrag i Nenad Ćosić prave vino po
starim receptima svoga deda Todora,
u čiju čast je i nazvan njihov podrum. Probamo Tamjaniku i Rizling, Pitomu
ružicu (merlo, prokupac) i Ponos (kupaža kaaberne sovinjona i
merloa)
Imali smo prililku da probamo
neka crvena vina Podruma Dajić.
Nažalost, Game nam je maznuo na
karton pred sam sajam neki veseli par s Vračara, ali smo zato uživali u vinima (kaberne,
pino noar) našeg vinskog Tarantina iz Mihajlovca.
Završavamo pričešćjem sa
Hilandara crvenim vinom Savino polje 2010.
Gastronomsku podršku pružile su Belgrader sir, Mlekara Dana, Sala za svečanosti
RUBIN Vinarija Piano Restoran Bojčinska koleba, pršuta i izuzetna adidas
slaninca.
Нема коментара:
Постави коментар