недеља, 25. фебруар 2018.

Italija, veliki prelepi vinograd na Beowine 2018.



„Volim na stolu

kada se na svetlosti

vide emocije vina“

Pablo Neruda (1904.-1971.)


U okviru ovogodišnjeg IX BeoWine, u organizaciji „Italian Wine Expo“ održan je Master Class „Italija, veliki prelepi vinograd“, 23. febraura 2018. godine, u svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog Sajma. Dakle, malo “ogovaramo“ italijanska vina na Master Classu.


Vina smo probali zajedno i uz stručni komentar novinara i somellijera Bartolomeoa Roberta Leporija i urednika vinskog magazina „Vino & fino“ i predsednika Udruženja somelijera Vojvodine Igora Lukovića.


Vino je najbolji dar koji su ljudima poklonil bogovi
 
Platon



Druženje započinje Lepori konstatacijom da Italija ima preko 800 autohtonih sorti grožđa, od kojih je 462 zvanično registrovano. Italija poseduje preko 690 hiljada hektara pod vinovom lozom, što rezultira prosečnom proizvodnjom grožđa od 7,9 miliona tona. Proizvodnja vina iznosi 50,9 miliona hektolitara (2016.). Italija predstavlja najvećeg proizvođača vina u svetu.


Predstavljena su vina iz četiri italjanske regije: Veneto, Abruco, Pulja i Toskana. Kada bismo svaki nedelje probali jedno italijansko vino, da bismo isprobali sva trebalo bi nam 20 godina. Pa kad je tako da ne dužimo....


Veneto – ova e regija koja proizvodi najviše vina u Italiji, 19% od ukupne proizvodnje vina. Prednjače bela vina (75%), dok je učešće crvenih vina znatno manje (25%). Poznata vina ove regije su amarone, proseko, soave i valpoličela. 

Toskana – daje 6% ukupne proizvodnje vina u Italiji. U strukturi proizvodnje dominiraju crvena vina sa 83%. U ovoj vinskoj regiji proizvode se neka od najboljih i najcenjenijih vina ne samo u Italiji već i u svetu. Chianti i Brunello di Montalcino su vina kaja su ovu regiju učinili poznatom širom sveta.
Abruco – nalazi se u srednjoj Italija, zahvata okolina Peskare. Poznata po crvenim vinima Montepulciano d’Abruzo i Trebbiano d’Abruzo.


Pulja (Apulija) - na krajnjem jugoistoku Italije, na štikli, nalazi se regija koja je dugo nosila pežorativan naziv “podrum Italije”. Pre svega zato što je druga regija u Italiji po proizvodnji, a nije bila baš uspešna u brendiranju. Tako iz Brindizija dolaze sorte primitivo, negroamaro i crna malvazija.

Na ovoj probi vina najviše je bilo penušavih (spumante) vina i crvenih, a provuklo se i jedno belo. Italijanski penušavci, po pravilu se prave od glere, pa nam je Lepori preporučio da ako smo u mogućnosti, a radi naše naobrazbe obavezno probamo i mirnu gleru. Raspored probe napravljen je prema šećeru u vinu, a probali smo 12+1 vino. Uz Leporijevu konstaciju da je „vino umetničko delo inteligentnih ljudi“, krenuli smo penušavo s severa i polagano se spuštali ka jugu apeninske čizme:

ROOS BRUT, 2017.



 

Vinarija: Foss Marai, Treviso, Veneto
Sortni sastav: Montepulciano d’Abruzzo, Cabernet Sauvignon, Sagrantino, Sangiovese

Zabeleška: Započeli smo probu s jednim penušavim roze vinom. Svežim, voćnim, reskim, arome ruža, trešanja, mnogo jagoda, lepe strukture, prijatnih kiselina s medom u završnici. Pena postojana. Zaostalog šećera 6 gr./l.

Penušavac je rađen martinotijevim postupkom, koji je poznat i kao šarmat (tank). Lepori insistira da se postupak zove imenom njegovog zemljaka Martinoti, pošto je Francuz Šarmat ovaj metod samo doradio. Sekundarna fermentacija je trajala samo tridesetak dana.


ORO DEL DOGE CUVÉE PRESTIGE BIANCO SPUMANTE EXRA DRY




Vinarija: Miró Vini, Venezia, Veneto
Sortni sastav:  Glera, Chardonnay, Pinot Grigio

Zabeleška: penušavo vino iz mlade vinarije (2012.) od probranih bobica. Svako od grožđa darivalo je ovom vinu svoj karakter, kako glera, tako i šardone i sivi pino. Ekstra suvo, sa dugotrajnom pojavom mehurića, voćno, zlatni delišes jabuka, pomorandža, belo prolećno cveće i bagrem. Zaostali i šećer oko 15 gr./l.  Može se poslužiti kao aperitiv.

IL MILIONE VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE DOCG EXTRA DRY



Vinarija: Miró Vini, Venezia, Veneto
Sortni sastav: Glera, Verdiso, Perera

Zabeleška:  Proseko bogat aromama zrelog belog voća (žuta jabuka, breskva, kajsija), bagem, minerale duguje Dolomitima i temperaturnim razlikama tokom dana. Zaostali šećer oko 16 gr./l.

VALDOBBIADENE SUPERIORE MILLESIMAO DRY  NADIN  2017


Vinarija: Foss Marai, Treviso, Veneto
Sortni sastav: Glera

Zabeleška: Vraćamo se porodičnu vinariji s početka. Čine je bračni par Adrijana i Karlo Bjacjoto i njihovo troje dece Andrea, Kristijana i Umberto (22-24. god). Slatkoća (24 g/l) koju potkrepljuju arome suvog voća budeći asocijacije na kolače i slatkiše. Njoj uspešno pariraju lepe kiseline (6,5 g/l). Alkohola 11 %. Arome zrelog belog voća, prati livadsko cveće i bagremi. Završnica duga, bademasto gorči. Sljubljavati sa panetnom, kroasanima i kolačima na bazi testa s voćem. Pojam „millesimato“označava da je ovaj proseko proizveden od grožđa iz samo jedne berbe (2017.)

PECORINO COLLI APRUTINI 2016


Vinarija: Societá agricola F.L.L.I. Biagi, Teramo, Abruzzo
Sortni sastav: Pecorino

Zabeleška: Napuštamo Veneto i hitamo u Abruco gde nas čeka ovaj pekorino, autohtona italijanska sorta vinove loze, ponovno otkrivena, vinificirana modernim tehnologijama kako bi izrazila sve svoje arome i ukuse. Istoričari među enolozi datiraju ovu lozu u period oko 1800. godine, geografski  u središnji deo Italije, izrazito u regijama Abruco, Lacio i Umbrija. 

Bobicu pekorina možemo opisati kao hrskavu, okruglu i sitnu, s tankom pokožicom, žute boje s zelenim nijansama, a posebna su poslastica za ovce (pecora)  Pekorino dozreva rano, berba obično započinje početkom septembra. Prinosi su niski, ali poprilično ujednačeni. 

Ovo jedino belo vino na probi, slamnato žute boja sa zlaćanim odsjajem, na nosu donosi svežinu tropskog voća, citrusa, uz malo zrele bele breskve, belog poljskog cveća, ariša, začinskog bilja pogotovu žalfije. U ustima prijatno, intenzivno, “breskvasto“, opojno, s lepim završetkom. Bilo bi zaniljimvo pratiti ovo vino dok stari. 

Uprkos identičnosti imena, vino pekorino ne treba sljubljivati sa istoimenim ovčijim sirom. Supružnika mu treba tražiti među ribljim karpaćem, oradom i brancinima, pokojoj hobotnici.

GNOMÉ  2012



Vinarija: Societá agricola Pian delle Vette, Feltre, Belluno, Veneto
Sortni sastav: Gamaret

Zabeleška: Prelazimo na crveno i prvo pa švajcarska (sorta vinove loze). Vinarija Pian delle Vette vraća nas podno Dolomita, na 600-700 m. n. v, u  Veneto. Gamaret je švajcarska novostvorena sorta dobijena ukrštanjem sorti Gamay i Reichensteiner. Karakteriše je dobra otpornost i rano vreme sazrevanja. Vino koje probamo bilo je na fermentaciji 30 dana, odstojalo je 24 meseca u bariku, 4-5 meseci u boci. Vino je intenzivne rubin boje sa ljubičastim prelivima. Arome šumskog voća, džema od višanja, mineralnost, začinsko bilje pogotovu bosiljak.  Godišnja proizvodnja: 1000 boca.

GRANPASSO 2012



Vinarija: Societá agricola Pian delle Vette, Feltre, Belluno, Veneto
Sortni sastav: Teroldego

Zabeleška: Još smo u istoj vinariji, čiji vlasnik nije drvoseča već zna kako da vino odleži u buretu a ne izgubi karakter i dušu. Stigli smo do još jedne autohtone italijanske sorte, teroldega. DNK analiza utvrdila je da je teroldego roditelj sorte Lagrein. Od tada su krenula govorkanja da je u srodstvu i sa pino noarom. 

Zavirimo sad u čašu. Vino gusto, rubin boje sa ljubičastim prelivima. Arome zrelog crvenog voća, preteže kupina, džemaste, planinsko začinsko bilje, bosiljak, eukaliptus, pokoja ljubičica. S prvim gutljajem do izražaja dolazi tamna čokolada, vanila, začini, anis, kora pomoradže i duvan. Alkohola 13 %.

NEGROAMARO SALENTO 2016 VIGNE DI SAN DONACI



Vinarija: Cantine  Paolo Leo, San Donaci, Brindisi, Puglia
Sortni sastav: Negroamaro 

Zabeleška: Ime ove drevne sorte možemo prevesti kao „crni gorki“ (od boje pokožice grožđa), a DOC status ima u oblastima Alezio, Brindisi, Leverano i Salice Salentino.

Ovo vino ima veoma tamnu i duboku crvenu boje. Na nosu donosi arome crveno-crnog voća, pre svega višnje, a sledi začinsko bilje, zemljani tonovi. Tanini su izraženi, moćni, zreli. Nema tercijalnih opažaja. Fermentacija se odvijala 30 dana u prohronskim posudama, a zatim 6 meseci u boci. Alkohola 13 %.

PRIMITIVO SALENTO 2016 VIGNE DI SAN DONACI


Vinarija: Cantine Paolo Leo, San Donaci, Brindisi, Puglia
Sortni sastav: Primitivo 

Zabeleška Analizama DNK utvrđeno je da Primitivo rođak Zinfandela, Tribidraga (Crljenak kaštelanski) i Kratošije. Sortu je pronašao dokoni kaluđer 1799. godine. Karakteriše je rano sazrevanje. 

Vino koje smo probali bilo je tamno crvene boje, aroma zrelih jagoda, kupina, višanja, dimasato. Drvoseča koji je posustao u Venetu, ovde je sebi dao oduška. Usled pozicije postotak alkohola je uvećan. 

CHIANTI CLASSICO DOCG 2015



 

Vinarija: Vallepicciola srl Societá Agricola, Castelnuovo Berardenga, Siena, Toscana
Sortni sastav: Sangiovese

Zabeleška:  Biser Toskane, regija Kjanti, smestila se između gradova Firence, Siene i Areca. Chianti Classico ima sopstveni status DOCG. Fermentacija malolaktička, 12 meseci u bariku. Vino koje smo isprobali je rubin boje, na nosu zrele trešnje, začini, suvo, a završnica donosi šljivu, čokoladu i kafu. Alkohola 13 %.

IPNOSI MONTEPULCIANO D’ABRUZZO 2007



 

Vinarija: Societá agricola F.L.L.I. Biagi, Teramo, Abruzzo
Sortni sastav: Montepulciano d’Abruzzo

Zabeleška: Vraćamo se još jednom u ovu vinariju ovaj put da probamo crveno vino rubin boje, potentano, mišićavo, s definicijom, punog, komleksnog tela. Radi se o ekstraktivnom vinu koje je trebalo prethodno dekantirati. Arome kupine,  borovnice, vanile, crne tamne čokolade, u završnici donose duvan, sladić, crni biber. Jedno od onih vina koje će uveličati svaki događaj na kome bude posluženo. I pored toga  što je staro više od deset godina vino je u top formi i deluje da će tako i ostati još neko vreme. 

AMARONE DELLA VALPOLICELLA DOCG 2013


Vinarija: Tenute Falezza Azienda Agricola, Verona, Veneto
Sortni sastav: Corvina, Corvinone, Oseleta, Rondinella

Zabeleška: Amarone bi se mogao prevesti kao „veliki gorki“, i proizvodi se u blizini Verone toskanskom metodom. Ali, dok se grožđe od kog se pravi klasično vino valpoličela bere u vreme kad i treba, za amarone na njega treba zaboraviti neko vreme. A kada se i ubere nosi se na sušenje, kada se celi grozdovi polažu na drvene police od bambusa, na kojima se suše na vazduhu od tri do četiri meseca. Tako do izražaja dolaze arome i šećeri. Nuspojava je i povećan sadržaj alkohola 15-16%. Kažu da se do ove tehnologije, kao i uvek, došlo omaškom. Da žive zaboravni i grešnici!

Ono što vinare ne raduje, ali je neohodno je neminovan gubitak prinosa koji nastaje isušivanjem. Za proces dehidracije neophodan je suv vazduh. Ako se pojavi vlaga, došlo bi pojave plesan na grozdovima, to bi obismislilo celu radnju i upropasti kompletan rod. 

Od 1968. godine amarone ima DOC status, a 2010. godine unapređen je u DOCG, što je najviša kategorija u italijanskom sistemu klasifikacije, tako da sada na etiketama stoji oznaka Amarone della Valpolicella DOCG. Amarone se čuva u barikm buradima 5 do 7 godina. 

Ovaj amarone, kao i svaki dobar, krase arome kuvanog voća, džem od šljiva, ribizle, borovnice,  čokolada, herbalnih nota, vanile i duvana. Zaostalog šećera 5,5, kiseline 6, alkohola 16 %. 

AMARONE DELLA VALPOLICELLA DOCG 2011


Vinarija: Tenute Falezza Azienda Agricola, Verona, Veneto
Sortni sastav: Corvina, Corvinone, Oseleta, Rondinella

Zabeleška: Amaroneu, za razliku od svih nas, starenje ide u korist, te je bonus vino, imenjak predhodnog samo dve godine stariji, što je doprinelo da dodatno dobije na robusnosti i aromatici, a svojim uživaocima pruži dodatni plezir.Do sledeće godine i sledećeg druženja s nekim novim vinima addio a tutti!

Нема коментара: