четвртак, 15. март 2018.

Mlađana vina ODPF „Radmilovac"




Tamo gde Bulevar kralja Aleksandra (Obrenovića, onog ubijenog i masakriranog sa Dragom Mašin u majskom prevratu 1903. godine. Nesrećni kralj pivu naklonjen bulevar je nevoljno ustupio navalentnoj Revoluciji, da bi mu je ona vratila 1997. n.a.) gubi časno ime i prelazi u prometnu džadu za Smederevo, nekih desetak kilometra od urbanine nalazi se jedan legat. 


Naime, po slovu testamenta bračnog para Vučićević (Radmile i Milana), godine ratne 1941. godine, imanje na koje sam se uputio s dobranim povodom prepisano je Poljoprivrednom fakultetu Beogradskog univerziteta, za praktičnu nastavu.

 
 

Tehnolog,  Sonja Davidović pokazala nam je podrume u kojima vina spavaju, a u arhivu (formiranu 2004.) nisam hteo opet da ulazim. 

 

Rekoh ne idem da samo gledam kao da sam u biblioteci ili galeriji, a Vesna iz "Vinodeljstva" se nadovezala konstatacijom da bismo videli samo korice, a ne bi se upoznali sa sadržajem dela. A poznato je kad posao ne treba raditi površno.

 

Saznali smo i da studenti ovde dobijaju bodove koji im fale, radom u vinogradu i voćnjaku, te smo zaključili da mi kao konzumenti zaslužujemo minus brojanje (jer trošimo a ne privređujemo). Bilo je i šereta koji su hteli da svoje saobraćane bodove dobijene na prekršajima otpišu dobrovoljnim radom u Radmilovcu. Pod vinogradima je nekih 12 hektara, a planira se proširenje. 

 
 


Vreme teče kao i život te smo se odlučnim korakom upuili u degustacionu salu koja postoji od 2012. godine. Iako se proleće lenjo ali sigurno budi, u kamin je, radi prevencije bačeno par cepanic koje su se razgorevale. U planu je bilo da probamo mlada bela vina iz minule godine, a onda proučimo i par crvenih, prostom računicom njih nekih desetak. Tokom proba pozdravlja nas i mlada nada srpske vinske scene, još nesvršeni sudendt, Aleksandar Todorović, koji već pravi Čaroliju (rizling 2010.).

 

Naši ljubazni domaćini Sonja Davidović i Mirko Rnjak (Vinodeljstvo), sve su već pripremili, pa smo ne oklevajući krenuli sa vinskom probom: 

 



  • „Mentor“, italijanski rizling 2017, ekstraktan, sortan, biće lepo prihvaćen od publike,
  •  „Emeritas“, rizling (ali) rajski 2017, takođe nosi karaktersitike svoje sorte i lepo se razvija, sa laganom gorčinom. Za radoznale, a neinformisane emeritus je profa koji se posebno istakao u svojoj naučnoj oblasti. U Srbiji ih ima oko pedesetak. U Rimskom carstvu emeritus (u latinskom označva "isluženog") bio je veteran rimske vojske koji je časno odslužio vojnu službu,
  • „Virino“ Šardone 2017, sa 20 % belog burgunca (pino blana), nije nas baš impresionirao, pa smo mu dali drugu šansu. Inače prvobitno ime bilo je „Virino de Vinca“ , ali je zbog zakonskih regulativa skraćeno, ali Venera je ipak Venera,
  •  „Virino“ B*,  šardone (barik*) 2017, čistokrvni šardone, ispeglao je nedorečenosti predhodnog vina. U bariku je proveo dva meseca,
  •  „Dositej“, sovinjon 2017, nosi ime srpskog prosvetitelja rođenog pod imenom Dimitrije Obradović  ( 1739. –  1811.). Pošto su vina već inspirisala svoje potrošače povela se priča o njegovom životu, siromaštvu i životnim izborima, pustolovinama i druženju sa Nikolom Putinom-Nikom (po kojem je i Vladimir, ruski predsednik, unuk Staljinovog kuvara, Spiridona, navodno srpske krvi).  Putini su se doselili s Kosmeta za vreme Velike seobe Srbalja 1690. Jedna njihova grana je preko karpatskih planina  dospela do Rusije. Krenulio smo onda u Crnu Goru i tamošnje ruske vinograde, da bismo došli i do Albanije i Skenderbega, Đurađa Kastriota (1405. —  1468, koji je za života promenio tri veroispovesti, a umro od malarije u 63-ćoj godini)  i tamošnjm vinima. Mislim, u priči. A onda nas je Sonja vratila u javu sa novim vinom iz Radmilovca.
  •  Radmilovački roze 2017, vodi nas u život u ružičastom, provansanskih boja, a po sortnosti je čistokrvni kaberne sovinjon. Maseracija je trajala koliko jedan dobar film, a ima ga nekih 150 litara, pa ako želite ne oklevajte suviše,
  • „Misteriju", pino noar 2015, (crni burgundac) je vočkast, lagan, mada je meni srce osvojio onaj iz 2013, s tonovima zrele trešnje, džema od šumskog voća i nijansama vanile, koji joj daruje hrastovina starih barik buradi,
  •  „Legat“ (merlo) 2015; lepe teksture i sortnih karakteristika polako nas je dovodio do kraja ove zanimljive vinske probe.
  • „Pjafa“ (je ime) vranca rezerve 2013, koji je zbog neukrotivosti bio dekantiran, ali  je još divlji.  Za neupućene „pjafa“ je rad konja u mestu (leru), a za zainteresovane još podatak da ga ima samo 70 boca.
  • Studensko 2016", kupažu 50 % kaberne sovinjona i 50 % pino noara uzeli smo za domaći zadatak.  Dok smo ga pili, jedan moj prijatelj je skinuo naočari i rekao da vidi jasnije. Istina je, dakle ipak u vinu. I očinji vid. 


Napomene:  

Pošto je Poljoprivredni fakultet krovna institucija on ne može imati oznaku geografskog porekla. 


*Druga nelogičnost je da na boci ne može navesti da je vino barikirano.

Нема коментара: